ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στον ΟΗΕ για την τύχη 900 αμάχων που απήχθησαν στο Ιράκ

Ανησυχία στον ΟΗΕ για την τύχη 900 αμάχων που απήχθησαν στο Ιράκ
Jeon Heon-Kyun-Pool/Getty Images/Ideal Images

Την ανησυχία του για την τύχη περίπου 900 αμάχων που απήχθησαν στις αρχές Ιουνίου από μια σιιτική πολιτοφυλακή κατά την επιχείρηση του ιρακινού στρατού ανακατάληψης της Φαλούτζα από το Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν και παράλληλα κάλεσε την Βαγδάτη να εμποδίσει οργανώσεις που μάχονται μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις ενάντια στο ΙΚ να προβαίνουν σε πράξεις εκδίκησης ενάντια σε αμάχους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως μια σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής που βοήθησε τον στρατό κατά την επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα από το ΙΚ στις αρχές του Ιουνίου, απήγαγε περισσότερους από 600 σουνίτες άνδρες και αγόρια που είχαν μόλις δραπετεύσει από την πόλη.

«Την 1η Ιουνίου, περίπου 8.000 άμαχοι, ανάμεσα τους 1.500 άνδρες και αγόρια, ηλικίας άνω των 14ετών, εγκατέλειπαν το χωριό Σακλαουίγια, κοντά στην Φαλούτζα», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής στην ανακοίνωση του.

Όπως περιγράφεται, από μακρινή απόσταση, στρατιωτικές μονάδες που έμοιαζαν με αυτές του ιρακινού στρατού τους διαβεβαίωσαν μέσα από μεγάφωνα ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Αλλά μόλις έφτασαν κοντύτερα αντίκρισαν τη σημαία της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μία από τις ισχυρότερες σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι γυναίκες και τα παιδιά οδηγήθηκαν αμέσως στο στρατόπεδο της Φαλούτζα Αμριγιάτ, που ελέγχει η ιρακινή κυβέρνηση, ενώ μετέφεραν τις επόμενες μέρες τους άνδρες και τα αγόρια σε διάφορες περιοχές γύρω από την Φαλούτζα. Στοιβάχθηκαν σε δωμάτια χωρίς νερό, φαγητό, ή καθαρό αέρα. Τους φόρεσαν χειροπέδες και τους εκτέλεσαν.

Κάποιοι βασανίστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις έως θανάτου, σύμφωνα με τον Ζάιντ. Άλλοι αποκεφαλίστηκαν και δύο κάηκαν ζωντανοί. Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως 50 άνθρωποι βασανίστηκαν είτε εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής, υπάρχει ένας κατάλογος 643 αγνοούμενων ανδρών και αγοριών. Αρχηγοί φυλών εκτιμούν πως ακόμη 200 άνθρωποι αγνοούνται.

«Όταν ζήτησαν νερό, φαγητό και αέρα κακοποιήθηκαν από μέλη της πολιτοφυλακής που τους είπαν ότι η μεταχείριση τους ήταν "εκδίκηση για το στρατόπεδο Σπάικερ" και ξυλοκοπήθηκαν με φτυάρια, ράβδους και σωλήνες», υπογράμμισε ο Ζάιντ, αναφερόμενος στην σφαγή 1.700 νεοσύλλεκτων, κυρίως μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, από τζιχαντιστές του ΙΚ τον Ιούνιο του 2014 στην στρατιωτική βάση Σπάικερ, στο βόρειο τμήμα του Τικρίτ.

Στις 5 Ιουνίου, οι κρατούμενοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 605 άνθρωποι κατόρθωσαν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους. Παρ' όλ' αυτά τα ΗΕ δεν γνωρίζουν για την τύχη της άλλης ομάδας που αποτελείται από περίπου 900 ανθρώπους.

«Κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό στο είδος του, που εμπλέκει ανεπίσημες ομάδες πολιτοφυλακών που μάχονται πλάι στις κυβερνητικές δυνάμεις ενάντια στο ΙΚ», δήλωσε ο Ζάιντ.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τις εξαφανίσεις και παρότρυνε την Βαγδάτη να αποτρέψει αντίστοιχα περιστατικά και να οδηγήσει τους υπεύθυνους στην δικαιοσύνη.

Οι εξαφανίσεις, μαζί με μια από την πιο φονική επίθεση που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους «αυξάνουν την πιθανότητα ανάφλεξης ενός νέου κύκλου σεχταριστικής βίας σε εκτεταμένη ένταση», δήλωσε ο Ζάιντ με ανακοίνωση του.