«Δεν θα σώσουμε τον πλανήτη χρεοκοπώντας τους Βρετανούς»: Αλλάζει πολιτική για το κλίμα ο Σούνακ
Ανανεώθηκε:
Έπειτα από διαρροές στον Τύπο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα αναθεωρήσει τους στόχους της για το κλίμα, λέγοντας ότι το Λονδίνο θα προσπαθήσει να πετύχει την ουδετερότητα στον άνθρακα, αλλά θα το κάνει «με καλύτερο και πιο ισορροπημένο τρόπο».
Ο Σούνακ πρόκειται να εκφωνήσει σημαντική ομιλία για το θέμα αυτή την εβδομάδα,
Συγκεκριμένα ο Σούνακ επιθυμεί να μεταφέρει για το 2035 την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ, που ήταν προγραμματισμένη για το 2030. Επίσης επιθυμεί να τροποποιήσει το σχέδιο σταδιακής κατάργησης από το 2035 των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποιούν αέριο.
Για τον Βρετανό πρωθυπουργό οι πολιτικοί «όλων των κομμάτων δεν ήταν ειλικρινείς αναφορικά με το κόστος και τους συμβιβασμούς» αυτής της πολιτικής.
Το κλίμα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους Βρετανούς, την ώρα που Συντηρητικοί και Εργατικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2024.
Η Βρετανία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που υιοθέτησε τον νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050 και έχει αναπτύξει τις ικανότητές της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
«Παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050, βάσει των διεθνών μας συμφωνιών», υπογράμμισε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν μιλώντας στο Sky News. «Αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και ισορροπημένη προσέγγιση, μια προσέγγιση που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς μας», πρόσθεσε.
«Δεν θα σώσουμε τον πλανήτη χρεοκοπώντας τους Βρετανούς», υπογράμμισε η Μπράβερμαν. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο κόστος ζωής», εκτίμησε.
Το θέμα βρέθηκε σήμερα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.
«Ο Σούνακ ετοιμάζεται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το κλίμα», ήταν ο τίτλος των Times. «Επιτέλους! Λογική στην ουδετερότητα του άνθρακα», εκτίμησε η συντηρητική εφημερίδα Daily Mail.
Διαφωνίες έχουν προκύψει και στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος της COP26 Αλόκ Σάρμα εκτίμησε ότι «η υποχώρηση από το πρόγραμμα αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά».
«Ο Ρίσι Σούνακ έχει ακόμη χρόνο να σκεφτεί και να μην διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του», σχολίασε ο Συντηρητικός Κρις Σκίντμορ, πρώην υπουργός Ενέργειας ο οποίος υπέγραψε σε νόμο τη δέσμευση της Βρετανίας να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050.