ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ ο ΣΤ: Ο «αόρατος» βασιλιάς του Μαρόκο που έριξε... άκυρο στη διεθνή βοήθεια

Μοχάμεντ ο ΣΤ: Ο «αόρατος» βασιλιάς του Μαρόκο που έριξε... άκυρο στη διεθνή βοήθεια
Ο "αόρατος" βασιλιάς της χώρας της οποίας είναι χωρίς αμφιβολία ο αναμορφωτής.

Μπορεί ο σεισμός να έπληξε με απίστευτη σφοδρότητα το Μαρόκο στερώντας τη ζωή από χιλιάδες ανθρώπους αλλά τα αντανακλαστικά της χώρας, που θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της υπερσαχάριας ζώνης, ήταν πολύ αργά και φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που ο τραγικός απολογισμός θα ανέβει σημαντικά.

Κεφαλή της χώρας και ρυθμιστής των πραγμάτων στη χώρα που είναι ένα από τα ελάχιστα στον πλανήτη μουσουλμανικά βασίλεια, είναι ο Μοχάμεντ ο 6ος.

Ο επικεφαλής της χώρας βρισκόταν την ώρα του σεισμού στο αγαπημένο του Παρίσι, εκεί όπου άλλωστε περνά το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου του, και έκανε την εμφάνισή του στο Μαρόκο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο Μοχάμεντ την τρίτη ημέρα βρέθηκε σε νοσοκομείο της χώρας για να δώσει αίμα για τους τραυματίες ενώ δεν έχει προβεί σε καμία τηλεοπτική εμφάνιση ακόμη παρά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Βασιλιάς Μοχάμεντ επισκέπτεται έναν τραυματία του σεισμού / (Moroccan Royal Palace via AP)

Στις 21 του περασμένου Αυγούστου ο Μοχάμεντ έκλεισε τα 60, έχοντας διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη τα τελευταία 10 χρόνια.

Το Μαρόκο, χάρη στον Μοχάμεντ, λένε οι αναλυτές είναι η μοναδική χώρα της υπερσαχάριας ζώνης που είδε ως ευκαιρία την λαίλαπα της Αραβικής Άνοιξης και μέσα από τα προβλήματα κατάφερε να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την Δύση, παγώνοντας τους δεσμούς με τους ακραίους του αραβικού κόσμου.

Ο Μοχάμεντ είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του αλλά επιλέγει να μην επιδεικνύει τον συγκεκριμένο πλούτο και το σημαντικότερο να μένει πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η επιρροή του στα καθημερινά – πολιτικά της χώρας είναι εξόχως μεγάλη και ο ίδιος έχει δημιουργήσει έναν πολύ στενό πολιτικό – κυβερνητικό κύκλο στον οποίο βρίσκονται μόνο άτομα της απολύτου επιλογής αν όχι εμπιστοσύνης του.

Ο Μοχάμεντ συνειδητά έχει επιλέξει τον δρόμο μακριά από την δημοσιότητα και δεν έχει δώσει καμία γραπτή, τηλεοπτική ή ραδιοφωνική συνέντευξη ποτέ.

Εμφανίζεται τηλεοπτικά μόνο για διαγγέλματα και θρησκευτικά δρώμενα και σε όλες τους τις εμφανίσεις δεν παρεκκλίνει από τα όσα έχει ως κείμενο μπροστά του. Ο μεταρρυθμιστής για τους φίλους βασιλιάς ζει σε μία απρόσιτη «γυάλα» λένε όσοι ζουν μακριά από τις σκληρές ποινές του μουσουλμανικού βασιλείου πρόσφυγες ή μετανάστες σε άλλες χώρες.

Ανυπολόγιστες καταστροφές στο Μαρόκο / (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Το τι συμβαίνει στο παλάτι διαρρέεται μόνο ως πληροφορία και κανένας δεν είναι σε θέση, ακόμη κι αν γνωρίζει, να μιλήσει ή να επικρίνει δημόσια τον βασιλιά της χώρας.

Τα μέσα της χώρας τελούν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Μοχάμεντ και οι ποινές για όσους επικρίνουν τις κινήσεις, ακόμη και τις τεράστιες οφθαλμοφανείς καθυστερήσεις στην περίπτωση του φονικού σεισμού, είναι το λιγότερο πέντε χρόνια φυλάκισης…

Η βασιλική αδυναμία στον παλαιστή

Ο Μοχάμεντ έχει αποκτήσει νόμιμο διάδοχο στον θρόνο (ο γιός του είναι σήμερα 20 ετών) και έχει οικοδομήσει στα χρόνια της βασιλείας του μία πανίσχυρη και κυρίως γεμάτη αυλή.

Τα τελευταία χρόνια όμως ο βασιλιάς της χώρας έχει αποκοπεί ακόμη και από τον πολύ στενό του κύκλο καθώς έχει αποκτήσει μία αδυναμία για τον κορυφαίο μαχητή μικτών πολεμικών τεχνών της χώρας, την αδυναμία μάλιστα αυτή δεν την κρύβει. Ο Αμπού Μπακρ Αζαιτάρ πρωταθλητής της χώρας στις μικτές πολεμικές τέχνες είναι τα τελευταία χρόνια ο μοναδικός άνθρωπος που ο βασιλιάς Μοχάμεντ συναντά καθημερινά και ουσιαστικά ζει μαζί του.

Ο γεννημένος στην Γερμανία μαχητής έχει καταφέρει να είναι το δεξί χέρι του βασιλιά της χώρας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιβάλλει την παρουσία στην Τρίτη θέση της βασιλικής αυλής της χώρας και του αδελφού του.

Ο Μοχάμεντ τα τελευταία χρόνια ακόμη και στα ταξίδια του, που είναι πολλά, στο εξωτερικό παίρνει μαζί του τον πιο έμπιστο φίλο του και δεν διστάζει να απαιτεί την παρουσία του ακόμη και στις επίσημες διμερείς επαφές που έχει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η αναστάτωση που έχει φέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη στην βασιλική αυλή και στην κυβέρνηση της χώρας δεν είναι κρυφή αν και δεν έχει ποτέ δημόσια εκφραστεί.

Καθυστερήσεις και «άκυρο» στη διεθνή βοήθεια

Παρά τους χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους και την κρίση που έχει φέρει στο Μαρακές (την 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας) ο σεισμός ο βασιλιάς του Μαρόκου δεν έχει κάνει δεκτές τις προτάσεις για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από Ιταλία, Γαλλία αλλά και Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγές από το παλάτι, ο βασιλιάς έχει δώσει την έγκρισή του έστω και με μεγάλη καθυστέρηση στα σωστικά συνεργεία ξένων χωρών να αναζητήσουν για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα αλλά θεωρεί πως δεν είναι δυνατό να δεχθεί προτάσεις βοήθειας από χώρες με τις οποίες στο παρελθόν δεν είχε καθόλου καλές διπλωματικές σχέσεις.

Ο βασιλιάς του Μαρόκο / (Moroccan Royal Palace via AP)

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η Γερμανία η οποία σε αντίθεση με την Γαλλία φαίνεται να στηρίζει τις αξιώσεις της Αλγερίας στην διεκδίκηση τμήματος της Σαχάρας για το οποίο Μαρόκο και Αλγερία έχουν από το 2021 διακόψει κάθε διπλωματική σχέση.

Με την Γαλλία ο Μοχάμεντ έχει τις καλύτερες σχέσεις που οι δύο χώρες είχαν ποτέ στο παρελθόν.

Από την περίοδο που Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί ο Μοχάμεντ είχε ξεκαθαρίσει πως τα αποικιοκρατικά λάθη του παρελθόντος δεν είναι δυνατό να επηρεάσουν το κοινό μέλλον των δύο χωρών ουσιαστικά φέρνοντας δισεκατομμύρια μέσω τουριστών αλλά και επενδύσεων στην χώρα του.

Υπολογίζεται πως μόνο από τον γαλλικό κινηματογράφο και τα γυρίσματα ταινιών το Μαρόκο έχει βάλει στα κρατικά του ταμεία ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια…