Πώς η Ουκρανία «εξάγει» στη Ρωσία τον πόλεμο με ... drones
Μπορεί τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ξεκάθαρα και οι στόχοι του Κιέβου να παραμένουν πάγιοι, αλλά όλο και πιο συχνά τους τελευταίους τρεις μήνες οι δυνάμεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρούν να εξάγουν τον πόλεμο στα ρωσικά εδάφη.
Το μεγάλο αποθεματικό που διαθέτουν σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις σε drones, σε συνδυασμό με τον επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού τους στον χειρισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και πλωτών, δίνουν σήμερα στο Κίεβο την δυνατότητα όχι απλά να απειλεί, αλλά κυρίως να σκορπίζει τρόμο σε Ρώσους πολίτες.
Επί 48 ώρες τέσσερα διαφορετικά αεροδρόμια στην Ρωσία, το ένα στα προάστια της Μόσχας, προχώρησαν σε υποχρεωτική παύση πτήσεων, καθώς σύμφωνα με πηγές από το στρατηγείο των Ουκρανών, τα drones ήταν τόσα, που τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας ήταν αδύνατο να τα αναχαιτίσουν με την πρώτη.
Μπορεί κατά την προχθεσινή νύχτα να μην σημειώθηκαν σημαντικά χτυπήματα από την πλευρά της Ουκρανίας, αλλά το γεγονός και μόνο πως υπάρχουν πλέον σε μόνιμη βάση δυνάμεις της Ρωσίας και μάλιστα του μάχιμου τομέα του στρατού της χώρας που απασχολούνται εντός των «τειχών», είναι ενδεικτικό πως η Ουκρανική απειλή δεν είναι ούτε μικρή ούτε κυρίως «αστεία».
Το βασικό προτέρημα των επιθέσεων με drones
Οι Ουκρανοί με τον συγκεκριμένο τρόπο έχουν αποκτήσει ακόμη ένα «όπλο» στην ομολογουμένως μεγάλη τους φαρέτρα. Τα drones μπορεί να μην βρίσκουν πάντα στόχο, αλλά το βασικό τους προτέρημα είναι πως είναι φθηνά και δεν έχουν προσωπικό. Το προσωπικό θα είναι όσο περνά ο καιρός, ένα βασικό ζήτημα για τον Ζελένσκι και τους μαχητές του, καθώς καθημερινά μέσα από τις σκληρές μάχες χάνουν την ζωή τους εκατοντάδες μάχιμοι ουκρανοί.
Το ζήτημα αυτό φαίνεται να προβληματίζει μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, καθώς η Ουκρανία στην έναρξη του πολέμου διέθετε κάτι περισσότερο από 250.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται έφεδροι και όσοι εθελοντικά βρέθηκαν στα πεδία των μαχών της πρώτης φάσης. Εάν ο συγκεκριμένος πυρήνας μάχιμων μειωθεί σημαντικά, θα είναι εξόχως δύσκολο ανεξάρτητα από την ποσότητα και την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ουκρανία, να παρατείνει για πολύ την αντεπίθεσή της ειδικά όταν αυτή εξελίσσεται με ρυθμούς πολύ πιο αργούς από αυτούς που ανέμεναν οι αναλυτές πριν από τέσσερις μήνες.
Εμπόδια στο ρωσικό ανεφοδιασμό στα ουκρανικά εδάφη
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή και κυρίως η επιτυχής εξαγωγή τρόμου στα ρωσικά εδάφη, κερδίζει για τους Ουκρανούς πέρα από χρόνο και κρίσιμο προσωπικό, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στα πεδία να αντιμετωπίζουν λιγότερους Ρώσους και κυρίως να γίνεται ακόμη δυσκολότερο και το έργο του ανεφοδιασμού στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.
Τα μη επανδρωμένα ουκρανικά αεροσκάφη άλλωστε, ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους τον χειμώνα του 2022 με βασικό στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή μονάδων ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, ένα εγχείρημα στο οποίο σήμερα είναι βέβαιο πως έχουν ανταποκριθεί απόλυτα.