ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό μπλόκο ακόμα και στο ιαπωνικό αλάτι λόγω Φουκουσίμα

Καταναλωτές σε ιαπωνικό σούπερ μάρκετ στο Πεκίνο, στις 24 Αυγούστου, 2023 AP Photo/Andy Wong

Στην πλήρη απαγόρευση εισαγωγής θαλασσινών από την Ιαπωνία προχώρησε η Κίνα, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τόκιο να ρίξει στη θάλασσα επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα.

Το Πεκίνο, κλιμακώνοντας την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτήρισε «εγωιστική και ανεύθυνη» την απόφαση του Τόκιο.

Εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά, η απόφαση της Κίνας μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών ακόμα και σε θαλασσινό αλάτι και φύκια από την Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το CNNi.

Οι κινεζικές αρχές δηλώνουν ότι θα προστατεύσουν την υγεία των καταναλωτών αποτρέποντας «τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων με ραδιενέργεια από την απελευθέρωση μολυσμένων υδάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα».

Η Ιαπωνία απαντά στις έντονες επικρίσεις ότι η απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού είναι ασφαλής και πως απαιτείται να απελευθερωθεί χώρος στο κατεστραμμένο πυρηνικό της εργοστάσιο.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε «πράσινο φως» τον Ιούλιο.

Αντιδράσεις στη Νότια Κορέα

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε τον σταθμό και προκάλεσε τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης