Η Ιαπωνία θα αρχίσει να απελευθερώνει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό αυτή την εβδομάδα
Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να ξεκινήσει την απελευθέρωση του νερού από την Πέμπτη 24 Αυγούστου.
Μετά από μήνες διαμάχης και αναμονής, η Ιαπωνία πρόκειται να ξεκινήσει την απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα αργότερα αυτή την εβδομάδα, παρά τις έντονες αντιρρήσεις ορισμένων χωρών.
Το σχέδιο βρισκόταν στα σκαριά εδώ και χρόνια, με τις αρχές να προειδοποιούν το 2019 ότι ο χώρος εξαντλείται για την αποθήκευση του υλικού και ότι δεν είχαν «άλλες επιλογές» παρά να το απελευθερώσουν.
Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ιαπωνία, άλλες έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην απελευθέρωση λυμάτων, με πολλούς καταναλωτές στην Ασία να συσσωρεύουν αλάτι και θαλασσινά εν μέσω φόβων μελλοντικής μόλυνσης.
Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να ξεκινήσει την απελευθέρωση του νερού από την Πέμπτη 24 Αυγούστου, «αν δεν συναντήσουν εμπόδια».
Με τα χρόνια, τα λύματα υποβάλλονται σε συνεχή επεξεργασία για να φιλτράρουν όλα τα αφαιρούμενα επιβλαβή στοιχεία και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε δεξαμενές. Μεγάλο μέρος του νερού επεξεργάζεται για δεύτερη φορά, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
Όταν τα λύματα απελευθερωθούν τελικά, θα αραιωθούν σε μεγάλο βαθμό με καθαρό νερό, έτσι ώστε να έχουν μόνο πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού υλικού. Θα ταξιδέψει μέσα από μια υποθαλάσσια σήραγγα περίπου 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια) από την ακτή, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Διάφορες οργανώσεις θα παρακολουθούν την απόρριψη κατά τη διάρκεια και μετά την απελευθέρωσή της – συμπεριλαμβανομένου του φορέα πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Η ΔΟΑΕ έχει προσωπικό εγκατεστημένο σε ένα γραφείο που άνοιξε πρόσφατα στη Φουκουσίμα και θα παρακολουθεί την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε.
Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι του 2011 κατέστρεψαν τα συστήματα τροφοδοσίας και ψύξης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα – προκαλώντας την υπερθέρμανση των πυρήνων του αντιδραστήρα και τη μόλυνση του νερού μέσα στο εργοστάσιο με εξαιρετικά ραδιενεργό υλικό.
Από τότε, νέο νερό αντλείται για να ψύχονται τα υπολείμματα καυσίμου στους αντιδραστήρες. Ταυτόχρονα, το έδαφος και το νερό της βροχής έχουν διαρρεύσει, δημιουργώντας περισσότερα ραδιενεργά λύματα που τώρα πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία.
Η TEPCO κατασκεύασε τεράστιες δεξαμενές για να συγκρατήσει τα λύματα, αλλά ο χώρος μειώνεται γρήγορα. Η εταιρεία λέει ότι η κατασκευή περισσότερων δεξαμενών δεν αποτελεί επιλογή και πρέπει να ελευθερώσει χώρο για να παροπλίσει με ασφάλεια το εργοστάσιο.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Rafael Grossi είπε στο CNN τον Ιούλιο ότι η Ιαπωνία είχε εξετάσει πέντε επιλογές για να απαλλαγεί από το νερό, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ατμών, η οποία θα έβλεπε τα λύματα να βράζουν και να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις επιλογές «θεωρούνται βιομηχανικά ανώριμες», είπε. Για παράδειγμα, η απελευθέρωση ατμών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως ο άνεμος και η βροχή, που θα μπορούσαν να φέρουν τα απόβλητα πίσω στη Γη, είπε. Αυτό άφησε μια ελεγχόμενη απελευθέρωση νερού στη θάλασσα – η οποία γίνεται συχνά σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Japan will start releasing treated radioactive water this week. Here’s what we know