ΚΟΣΜΟΣ

Ευκαιρίες για την χρηματαγορά του Παρισιού βλέπει ο Ολάντ μετά το Brexit

Ευκαιρίες για την χρηματαγορά του Παρισιού βλέπει ο Ολάντ μετά το Brexit
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 REUTERS/Pascal Rossignol

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) επιθυμεί να «προσαρμοστούν» οι κανόνες στη Γαλλία – συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών κανόνων–, ώστε «η χρηματοοικονομική αγορά του Παρισιού να γίνει πιο ελκυστική», μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης.

Καθώς η Μ. Βρετανία θα «ξαναγίνει μια τρίτη χώρα», η δυνατότητά της να προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη «θα χαθεί», σημείωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια τράπεζα με έδρα το Λονδίνο μπορεί ως τώρα να δραστηριοποιείται σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης.

«Είναι θεμιτό και λογικό το ότι οι γαλλικές τράπεζες οργανώνονται και προετοιμάζονται» για να καλύψουν εν μέρει το κοινό, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τους κανόνες μας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών, ώστε να γίνει η χρηματοοικονομική αγορά του Παρισιού πιο ελκυστική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο θάνατος σου, η ζωή μου

Ο επενδυτικός κόσμος στη γαλλική πρωτεύουσα θέλει να επωφεληθεί από ενδεχόμενη υποβάθμιση της σπουδαιότητας του λονδρέζικου Σίτι για την οποία εικάζουν πολλοί, αλλά που προς το παρόν μοιάζει περισσότερο με όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, αν λάβει υπόψη τις σημερινές διορθωτικές κινήσεις των μεγάλων χρηματιστηρίων και τις σχετικές δηλώσεις που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Ακόμη και αν τελικά συμβεί, η γαλλική χρηματαγορά θα κληθεί να ανταγωνιστεί άλλους μνηστήρες, όπως τη Φραγκφούρτη –έδρα θεσμκών παραγόντων όπως οι ΕΚΤ και Bundesbank–, αλλά και το Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο, που εδώ και πολλά χρόνια ξέρουν παίζουν με τους φορολογικούς κανόνες των Βρυξελλών.

Εν μέσω κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος είπε ότι θέλει να μειώσει το φορολογικό βάρος για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως ισχυρίστηκε, εάν η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας είναι κατά 1,7% ή υψηλότερη το 2017, τα νοικοκυριά θα δουν τους φόρους που καταβάλλουν να μειώνονται κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον.

Ο Ολάντ γνωρίζει ότι αν συνεχίσουν να κατρακυλούν τα ποσοστά δημοφιλίας του, δεν θα έχει καμία ελπίδα στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για του χρόνου· ή τουλάχιστον δεν θα είναι αυτός που θα δει την άνοιξη των γαλλικών αγορών.