ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα στην Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα στην Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για νέο κύμα καύσωνα που πρόκειται να πλήξει τη Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο προειδοποιεί δημοσίευμα του Bloomberg. 

Σύμφωνα με αυτό, μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα θα φέρει επιστροφή της θερμότητας πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, δημιουργώντας το ενδεχόμενο για νέα υψηλά ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έκανε ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Κύματα καύσωνα έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, με τον Ιούλιο να αναδεικνύεται τον πιο ζεστό μήνα, αφού η μέση θερμοκρασία της Γης ξεπέρασε τους 17 βαθμούς για πρώτη φορά, ενώ προηγουμένως είχε πάρει τον «τίτλο» ο Ιούνιος. Οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ έως τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά. Αυτό απειλεί την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Προς το παρόν, το απότομο χάσμα στην Ευρώπη θα παραμείνει, με τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, και του μεγαλύτερου μέρους της Γαλλίας και των σκανδιναβικών χωρών να αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες, αναφέρει η Υπηρεσία Copernicus.

Οι ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιών.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο, προβλέπουμε ψυχρότερες, πιο υγρές και με περισσότερους ανέμους συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές που περιορίζονται στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε η Έιμι Χοντγκσον, επικεφαλής των μετεωρολογικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στο Atmospheric G2. «Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω ακραία ζέστη και ρεκόρ εδώ».

Καύσωνας Κλέων: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα

Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Στον καύσωνα διακρίνονται τρεις φάσεις:

Η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου, η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.