Επικοινωνία Ζελένσκι-Ερντογάν: Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά
Ανανεώθηκε:
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Παρασκευή 21/07 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να επανέλθει σε ισχύ η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.
«Οι ηγέτες συζήτησαν λεπτομερώς την επέκταση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας», ανέφερε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών στο Twitter.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει «έντονες προσπάθειες» για τη διατήρηση της ειρήνης, σημειώνεται ακόμα.
«Το άνοιγμα του διαδρόμου για τα σιτηρά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν. «Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία οδήγησε τη Δευτέρα σε εκ νέου ναυτικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, δηλώσεις του οποίου αναρτήθηκαν από την πρεσβεία, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.
«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο κόσμος βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης. Συνολικά 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας απειλούνται με λιμοκτονία», ανέφερε ο Ζελένσκι.
Όπως μετέδωσαν χθες, Παρασκευή 21/7, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν κάλεσε τις δυτικές χώρες να εξετάσουν τα ρωσικά αιτήματα.
«Ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα έχει σειρά συνεπειών, από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων μέχρι ελλείψεις σε ορισμένες περιοχές και πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε νέα κύματα μετανάστευσης», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την περιοδεία στις χώρες του Κόλπου και την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
«Πιστεύω ότι συζητώντας διεξοδικά το θέμα με τον πρόεδρο Πούτιν, μπορούμε να διασφαλίσουμε την συνέχιση της ανθρωπιστικής προσπάθειας. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει ορισμένες προσδοκίες από τις δυτικές χώρες και είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες αυτές να ενεργήσουν ως προς αυτές», πρόσθεσε ο Ερντογάν επαναλαμβάνοντας πως ελπίζει ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.
«Πιστεύω ότι, χωρίς να παρατείνουμε την διαδικασία, θα διασφαλίσουμε την συνέχιση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», κατέληξε.
Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά είχε ισχύ 120 ημερών, ανανεώθηκε τον Νοέμβριο για άλλες 120 ήμερες και τον Μάιο η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες. Στις 17 Ιουλίου η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της, διαμηνύοντας ότι θα αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον λάβει εγγυήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.