ΚΟΣΜΟΣ

Το ρωσικό σφυροκόπημα στην Οδησσό «πυρπολεί» και τα ουκρανικά σχέδια για τα σιτηρά

Τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο στην Οδησσό από τα ρωσικά πυρά AP Photo/Libkos

Για τρίτη συνεχή ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με drones αλλά και πυραύλους Cruise την Οδησσό.

Από την περασμένη Τρίτη 18/7 και με αποκορύφωμα – μέχρι στιγμής – τη νύχτα της Τετάρτης, 19/7, όπου, με βάση τα στοιχεία των Ουκρανών ήταν μία από τις πλέον δύσκολες για το μεγάλο λιμάνι της Ουκρανίας στην Μαύρη θάλασσα, τα ρωσικά πυρά σφυροκοπούν την ιστορική πόλη του νότου.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως στην διάρκεια της νύχτας της 19ης Ιουλίου οι πύραυλοι αλλά και τα drones έπληξαν στρατηγικούς στόχους στην περιφέρεια της Οδησσού, τονίζοντας πως, παρά τις ουκρανικές προσπάθειες, όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν.

Το Κίεβο από την πλευρά του υπογραμμίζει πως μετά από καιρό, η Μόσχα ενεργοποίησε και πάλι υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι έφυγαν από τουλάχιστον 8 ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την ρωσική ενδοχώρα και όχι την Κριμαία προκειμένου να πλήξουν τις αποθήκες σιτηρών στα δυτικά της πόλης.

Ενας νεκρός

Οι Ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα τους περισσότερα από 20 drones και 5 πύραυλοι cruise αλλά υπήρξαν όντως και πλήγματα με έναν νεκρό στα δυτικά της Οδησσού.

Pavlo Petrov/Ukrainian Emergency Service via AP

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από τις αρχές της εβδομάδας πως αποχωρεί από την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που υπεγράφη πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη για κοινή εξαγωγή ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών από τις εμπόλεμες περιοχές.


Πλέον η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να χτυπήσει τις περιοχές αλλά και τις υποδομές αποθήκευσης των Ουκρανικών σιτηρών, τα οποία έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανική οικονομία εν μέσω μίας κρίσιμης καμπής του πολέμου.

Όλα τα πλοία αντιμετωπίζονται ως εχθρικά

Σε αυτή την κατεύθυνση το Κρεμλίνο εξέδωσε χθες, Τετάρτη, 19/7, σχετική ανακοίνωση κάνοντας σαφές προς κάθε εμπλεκόμενο πως όλα τα πλοία από και προς το λιμάνι της Οδησσού θα λογίζονται ως στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα γνωρίζει καλά πως σε περίπτωση που η Ουκρανία καταφέρει να δημιουργήσει ασφαλή διάδρομο εξαγωγής των σιτηρών της, θα είναι ακόμη μία σημαντική ήττα καθώς πλέον δεν θα υπάρχει ο παραμικρός λόγος, έστω και για τυπική διπλωματική συνάντηση με τους Ουκρανούς.

Το Κρεμλίνο επιθυμεί παράλληλα να κλείσει με ουσιαστικό τρόπο οποιαδήποτε έξοδο ή είσοδο από τη Νότια Ουκρανία προς την ενδοχώρα, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι Ουκρανοί θα είχαν ακόμη μία δίοδο ενίσχυσης του Νοτίου μετώπου, στο οποίο καταγράφουν εδώ και έναν χρόνο νίκες απέναντι στους Ρώσους που υποχωρούν.

Το πρόσφατο νέο χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας αποδεικνύει περίτρανα πως οι δυνάμεις του Κιέβου δεν έχουν κανένα σκοπό να μειώσουν τις πιέσεις προς τους Ρώσους και πως τα χτυπήματα για την ανάκτηση της χερσονήσου της Κριμαίας που χάθηκε το 2014 θα είναι όλο και πιο έντονα.

Τα ρωσικά χτυπήματα και η αποχώρηση από την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά δεν πλήττουν όμως μόνο το Κίεβο.

Ιστορικό ράλι στις τιμές των σιτηρών

Από την ρωσική ανακοίνωση της αποχώρησης μέχρι και σήμερα, οι τιμές των σιτηρών έχουν ανέβει κατά 13% καταγράφοντας έναν ιστορικό ράλι.

Η ρωσική κίνηση αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος διαβίωσης, τόσο για την δυτική Ευρώπη, η οποία εδώ και μήνες πλήττεται και από πολύ υψηλό «διατροφικό» πληθωρισμό, αλλά και τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, οι οποίες προ μηνών ενώ στήριξαν τον Πούτιν με επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, ζήτησαν να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των αρχών του πολέμου το 2022, όταν ειδικά οι χώρες της κεντρικής Αφρικής βρέθηκαν χωρίς τα βασικά αγαθά στα διατροφικά τους αποθεματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης