Διάταγμα Πούτιν για παράταση των περιορισμών στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και πρώτων υλών
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με νέο διάταγμα που υπέγραψε σήμερα παρέτεινε έως τις 31Δεκεμβρίου του 2025, την ισχύ διατάγματος που είχε υπογράψει τον Μάρτιο του 2022, το οποίο επέβαλλε περιορισμούς στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και πρώτων υλών, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.
Επικεφαλής της Μi6: Ο Πούτιν διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν για να σώσει το τομάρι του
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπραγματεύτηκε με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν για να σώσει το τομάρι του όταν ξέσπασε η ανταρσία του ηγέτη της Wagner.
Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της Μi6 σε σπάνια ομιλία του στην Πράγα λέγοντας ότι ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Γιεβγένι Πριγκόζιν όντως κατέληξε σε συμφωνία με τον Πούτιν για να τερματίσει την επέλασή του στη Μόσχα κατά την αποτυχημένη ανταρσία της 24ης Ιουνίου.
Επίσης, σύμφωνα με το CNNi επιβεβαίωσε ότι έγινε δεκτός από το Κρεμλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο λίγες μέρες αργότερα.
Γνωστός ως «C» ο Ρίτσαρντ Μουρ εξέφρασε τη σαστιμάρα του για αναταράξεις που καταγράφηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο.
«Αν κοιτάξεις τη συμπεριφορά του Πούτιν εκείνη την ημέρα», λέει για την 24η Ιουνίου ο Ρίτσαρντ Μουρ, «ο Πριγκόζιν ξεκίνησε πιστεύω ως προδότης στο πρωϊνό. Τον είχε συγχωρέσει στο βραδινό και λίγες μέρες αργότερα τον κάλεσε για τσάι. Οπότε υπάρχουν πράγματα που ακόμα και ο διευθυντής της Μi6 δυσκολεύεται να προσπαθήσει να καταλάβει ποιος είναι μέσα και ποιος είναι έξω».
Ο Μουρ έδωσε επίσης μια μικρή ένδειξη για την πορεία της υγείας και το που βρίσκεται ο Πριγκόζιν ο οποίος συχνά δημοσιοποιούσε φωνητικά μηνύματα στο Telegram τα οποία έχουν πια σταματήσει. Απαντώντας σε ερώτηση του CNNi «αν ο Πριγκόζιν είναι ζωντανός και υγιής» απάντησε ότι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει η υπηρεσία του «ακόμη βρίσκεται κάπου εκεί».
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ήταν απρόθυμες να σχολιάσουν την αποτυχημένη ανταρσία από τον φόβο ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους με τον Μουρ να δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του Πούτιν εκείνο το Σαββατοκύριακο.
«Δεν ανταπέδωσε τα χτυπήματα στον Πριγκόζιν», είπε ο Μουρ. «Πέτυχε συμφωνία για να σώσει το τομάρι του, χρησιμοποιώντας τον ηγέτη της Λευκορωσίας», πρόσθεσε αναφερόμενος στην παρέμβαση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Ακόμη και αν δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του Πούτιν πρέπει να κατάλαβε είμαι σίγουρος ότι κάτι ήταν σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και έπρεπε να κάνει συμφωνία», τονίζει.
Ο Μπουρ πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα είναι η τύχη της Wagner σαν μισθοφορική ομάδα «αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκονται στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν μαχητές στη Λευκορωσία».
Η επιλογή της Πράγας από τον Μουρ δεν ήταν τυχαία καθώς ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία εστάλησαν ρωσικά τανκς πριν την Ουκρανία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη για την Κίνα ότι παρότι είναι «συνένοχος στην εισβολή» η χώρα που κερδίσει από αυτόν τον πόλεμο είναι το Ιράν «το οποίο πουλά drone που βάζουν στο στόχο αμάχους». «Θα πουλήσει ότι μπορεί και πιστεύει ότι θα καταφέρει να ξεφύγει», καταλήγει ο Μουρ.