ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε ντρίμπλες για το Brexit στις ...καθυστερήσεις

Πέντε ντρίμπλες για το Brexit στις ...καθυστερήσεις
REUTERS/Russell Boyce

Ανησυχία για το αύριο, άγχος, πίεση, αλλαγή... όλα τα συναισθήματα που διαδέχτηκαν την απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα το μοιραίο πρωινό της Παρασκευής, πάγωσε η Ευρώπη. Από παντού δηλώσεις, από παντού πιέσεις. Η Ευρώπη κάθετη. Θέλει την έξοδο σύντομα. Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν αντικατόπτριζε τα «θέλω» όλων των πολιτών.

Το 49,4% του πληθυσμού δεν ήθελε την αποχώρηση. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων αυτών είναι ηχηρές, με τις ψηφιακές ψηφοφορίες που ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα και ανεξαρτησία. Η Σκωτία, τείνει και αυτή προς την ανεξαρτησία της. Υπάρχει άραγε τρόπος να αποφευχθεί η προδιαγεγραμμένη έξοδος;

Η Independent, έχει να προτείνει 5 ιδέες, κινήσεις που ίσως, θα μπορούσαν να σταματήσουν το «διαζύγιο».

1. Δεύτερο δημοψήφισμα

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμυ Χαντ και βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, σε συνέντευξή του την ημέρα του αποτελέσματος, μίλησε για δεύτερο δημοψήφισμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός πως το Σεπτέμβριο θα υπάρχει νέος πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του Κάμερον και τεχνικά, μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

Εάν μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι ο Μπόρις Τζόνσον –πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, θερμός υποστηρικτής στην καμπάνια του Brexit και το φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών- τότε αναμφισβήτητα υπάρχει τρόπος να δοθεί αυτή η εντολή. Εάν πάλι εκλεγεί ο Τζόνσον, είναι πιθανόν να γίνουν ξανά εκλογές όπου θα τεθεί το θέμα ξανά προς συζήτηση.

2. Αγνόησή του δημοψηφίσματος, είναι απλά μια συμβουλή

Ο Ντέιβιντ Λάμμυ (David Lammy), βουλευτής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να «σταματήσει αυτή την παράνοια» και να αρνηθεί την αναγνώριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Σταματήστε αυτόν τον εφιάλτη... το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει αν πρέπει ή όχι να φύγουμε από την Ένωση. Το δημοψήφισμα ήταν μια συμβουλή του λαού, κάτι μη δεσμευτικό. Η εκστρατεία του «φεύγουμε» έχει ήδη καταρρεύσει. Πολλοί είναι αυτοί που εύχονται να μην είχαν ψηφίσει ποτέ.

3. Άσκηση βέτο από Σκωτία ή Βόρεια Ιρλανδία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στάρτζεον, δήλωσε πως θέλει να είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου και πως θα σκεφτεί σοβαρά την περίπτωση να ασκήσει βέτο για να σταματήσει τη διαδικασία του Brexit.

Το Δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται άμεσα από τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας, για αυτό το λόγο κάποιοι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες στηρίζουν πως η Σκωτία θα μπορούσε να έχει τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε κίνηση του Λονδίνου που εμπλέκεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

4. Αναβολή της ενεργοποίησης του Άρθρου 50

Όλοι οι υποστηρικτές της παραμονής, συμπεριλαμβανομένων τους Ντέιβιντ Κάμερον και του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, που είναι η επίσημη διαδικασία η οποία ακολουθείται για την έξοδο μια χώρας από την Ένωση.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα οι διαδικασίες, οι διπλωμάτες εμμένουν στο ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί λίγο πριν το 2019 καθώς υπάρχει νέο διαδικασία εκλογών του Κοινοβουλίου.

5. Διαπραγμάτευση με την ΕΕ

Αυτοί που ψάχνουν ένα «μισογεμάτο ποτήρι» επιλογών, θέλουν μετά την έξοδο της Βρετανίας, να μιμηθούν το νορβηγικό ή ελβετικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα παραμείνει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο, την ενιαία αγορά αλλά και θα έχει ελευθερία κινήσεων.

Ο Τζέρεμυ Χαντ, μεταξύ άλλων, επιθυμεί τέτοια διαπραγμάτευση , όπου η Βρετανία θα μπορεί να έχει τον έλεγχο των συνόρων της. Αυτή η προσφορά δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε και η καμπάνια του Brexit είχε αναφερθεί σε κάτι τέτοιο πριν το δημοψήφισμα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απίθανο.

Και η τελευταία αυτή πρόταση, αν συμφωνηθεί, σίγουρα δεν θα δυσαρεστήσει κανέναν Βρετανό πολίτη-ψηφοφόρο.