ΚΟΣΜΟΣ

H βρετανική συμφωνία με τις αγορές της Ασίας... σβήνει τις συνέπειες του Brexit

H βρετανική συμφωνία με τις αγορές της Ασίας... σβήνει τις συνέπειες του Brexit
Υπέρμαχος του Brexit (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οδηγεί σε άλλα εμπορικά μονοπάτια με το Λονδίνο να οριστικοποιεί τη συμμετοχή του στο Εμπορικό Σύμφωνο με τις Χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η συζήτηση για το αν το Brexit ωφέλησε το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρείται από την πρώτη στιγμή που η χώρα βγήκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις διίστανται. Για πολλούς δεν μπορεί να γίνει ακόμα απολογισμός, καθώς όλες οι χώρες βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις μετά τη πανδημία και ενώ ακόμα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle θεωρεί ότι έχει τον τρόπο να αποδείξει τις θετικές συνέπειες του Brexit, συνάπτοντας νέες εμπορικές συμφωνίες. Στο μανιφέστο του Συντηρητικού κόμματος η ΕΕ λειτουργούσε ως «βαρίδι» στο άνοιγμα της Βρετανίας προς άλλες εμπορικές αγορές. Μέχρι στιγμής βέβαια το μεγάλο στοίχημα της χώρας έχει χαθεί. Ήλπιζε στο ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ, κάτι που μοιάζει πολύ μακρινό.

Τώρα, έρχεται να στηριχτεί στην υπογραφή του νέου εμπορικού συμφώνου με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, γνωστό ως CPTPP ή, ολογράφως, τη «Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην περιοχή του Ειρηνικού». Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου οριστικοποιήθηκε την Κυριακή, με την υπουργό Εμπορίου Κέιμι Μπέιντενοκ να υπογράφει τη σχετική συνθήκη κατά την επίσκεψή της στη Νέα Ζηλανδία.

Τι είναι η CPTPP και ποια τα οφέλη

Η CPTPP είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κλαμπ παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει το 13% του παγκόσμιου εισοδήματος. Συναποτελείται από 11 χώρες - ιδρυτικά μέλη: Αυστραλία, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι, Περού, Σιγκαπούρη και Χιλή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κλαμπ, μετά την Ιαπωνία. Όμως η ένταξη της χώρας χαρακτηρίζεται περισσότερο ως μια συμβολική νίκη μετά το Brexit, παρά ως μια ευκαιρία για ταχεία ανάπτυξη. Η νέα εμπορική συμφωνία υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει μόλις 0,08% του βρετανικού ΑΕΠ, και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.

Επιπλέον η χώρα είχε ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με τις εννέα από τις έντεκα χώρες του κλαμπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποσοστό των βρετανικών εξαγωγών το 2019: Συνολικά προς τις χώρες αυτές οι βρετανικές εξαγωγές άγγιζαν το 8%, έναντι σχεδόν 10% των εξαγωγών προς στην Γερμανία.

Η Κέιμι Μπέιντενοκ, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της ένταξης, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι «είναι μια αξιοσημείωτη συμφωνία, διότι τα μέλη της είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα του κόσμου». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να διατηρήσει αρκετές από τις εμπορικές συμφωνίες που είχε με χώρες της EE».

Το «κλειδί» και οι ανησυχίες της συμφωνίας

Βραχυπρόθεσμα τα οφέλη δεν φαίνονται αρκετά, όμως η χώρα ελπίζει στα μακροπρόθεσμα κέρδη. Μεταξύ αυτών είναι η ένταξη και άλλων χωρών τα επόμενα χρόνια, όπως η Ταιβάν ή ακόμα και οι ΗΠΑ. Επίσης, οι φορολογικές διευκολύνσεις που προβλέπονται μεταξύ των χωρών της συμφωνίας προκαλούν προσδοκίες για νέες επενδύσεις.

Σχολιαστές αναδεικνύουν και κάποιες ανησυχίες. Για παράδειγμα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα αλλά και η προιαγραφές για τη μεταχείριση των ζώων διαφέρουν κατά πολύ με αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου και η Βουλή των Λόρδων θέλει να γνωρίζει πως θα διασφαλιστούν μετά την ένταξη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι κάθε μέλος ορίζει τα δικά του πρότυπα και η Βρετανία θα πραγματοποιεί τους δικούς της ελέγχους.