ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε (;) στην Κούβα – Η προσέγγιση της Ρωσίας

Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε (;) στην Κούβα – Η προσέγγιση της Ρωσίας
Το ρωσικό πλοίο στο λιμάνι της Αβάνας AP Photo/Ramon Espinosa

Με κανονιοβολισμούς από το οχυρό στην είσοδο του λιμανιού στην Αβάνα έγινε δεκτό το ρωσικό εκπαιδευτικό πολεμικό πλοίο Perekop την περασμένη Τρίτη.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο δεν έχει δέσει στην Κούβα εδώ και αρκετά χρόνια με τις τοπικές αρχές να σημειώνουν πως πρόκειται για μία εθιμοτυπική επίσκεψη που θα δώσει την ευκαιρία στον κουβανικό λαό να επισκεφθεί το σκάφος.

Σε σχετική ερώτηση τι θα κάνουν επί τέσσερις ημέρες τα στελέχη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που αποβιβάστηκαν στην Κούβα η απάντηση από το υπουργείο εξωτερικών ήταν το λιγότερο αινιγματική: «σειρά επαφών και πραγμάτων».

Η Κούβα εξήντα και πλέον χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση που το νησί γνώρισε από τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνει ξανά την εμφάνισή της ως «φίλη» χώρα για την Ρωσία σε μία εξόχως δύσκολη συγκυρία για την Μόσχα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πρωτόγνωρες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση και ο διπλωματικός «εξοστρακισμός» που βιώνει η Ρωσία έρχονται να αναζωπυρώσουν μία σχέση που η αλήθεια είναι πως έχει βαθιές και παλιές ρίζες.

Η Ρωσία εδώ και αρκετούς μήνες και για την ακρίβεια από τον Μάρτιο του 2022, έναν μήνα μετά την εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη, έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τις επαφές της με την Κούβα.

Μπορεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στο νησί να αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία μεταβολή στον «όγκο» Ρώσων διπλωματών που φτάνουν και ενεργοποιούνται στην Αβάνα αλλά είναι γεγονός πως μέσα σε 15 μήνες μία σειρά νόμων έχουν δώσει το ελεύθερο στο Κρεμλίνο να προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα.

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, νόμος είναι αυτός που δίνει δικαίωμα σε ρωσικές επιχειρήσεις να νοικιάζουν δημόσιες γαίες της Κούβας για διάστημα 30 ετών, με το αντίτιμο ακόμη και σήμερα παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις και αντιρρήσεις να παραμένει άγνωστο.

Ακόμη ένα πρόσφατο νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα σε ρωσικές τουριστικές επιχειρήσεις να επενδύουν σε περιοχές «φιλέτα» της χώρας χωρίς επενδυτικούς περιορισμούς.

Εκτός από τα διπλωματικά διαβήματα στα οποία έχουν προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν τον τρόπο να αντιδρούν άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση της Κουβανικής Κυβέρνησης.

Στην έλευση του ρωσικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αβάνας οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον κόλπο του Γκουαντάναμο ένα από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά τους με το μήνυμα να είναι σαφές.

Η κουβανική Κυβέρνηση έκανε λόγο για πρόκληση χωρίς λόγο από την Ουάσιγκτον με πηγές από τον Λευκό Οίκο να απαντούν πως «δεν θα επιστρέψουμε στο Ψυχρό Πόλεμο».

Σημειώνεται πως παρά τις κινήσεις με μερική άρση σημαντικών κυρώσεων από την πλευρά των Αμερικανών προς την Κούβα στην τελευταία θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιλέξει να ακυρώσει ολόκληρη την συγκεκριμένη απόφαση κάτι το οποίο έχει διατηρήσει αναλλοίωτο και ο η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η Κούβα τον τελευταίο χρόνο λόγω των κυρώσεων αντιμετώπισε πολύ μεγάλο θέμα με την προμήθεια καυσίμων, το οποίο σήμερα φαίνεται να έχει επιλύσει με την συνδρομή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέσα σε 10 μήνες η Μόσχα έχει στείλει στην Κούβα πετρέλαιο ίσης ποσότητας και αξίας όσο μέσα σε μία πενταετία.