ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν διεξάγει και έναν αόρατο πόλεμο - Τα ρωσικά τεχνολογικά όπλα

Ο Πούτιν διεξάγει και έναν αόρατο πόλεμο - Τα ρωσικά τεχνολογικά όπλα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Μπορεί η κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας να είναι «ρευστή» μετά την αποστασία που σχεδίασε, υλοποίησε και τελικώς εγκατέλειψε ο αρχηγός της Wagner Γιεβγένι Πριγκόζιν αλλά σε καμία περίπτωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να θεωρείται «τελειωμένος» και «εύκολος στόχος», όπως λανθασμένα υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι στην Δύση.

Ναι, το «πλήγμα» σε ουσία και γόητρο ήταν σημαντικό και το μήνυμα πως ούτε ο ίδιος δεν είναι «άτρωτος» ακούστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά είναι χαοτική η διαφορά που χωρίζει σε τέτοια γεωπολιτικά μεγέθη το «πληγωμένος» από το «νεκρός».

Απτή απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι τα στοιχεία που φέρνουν σήμερα στο φως οι Times της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία του Πούτιν διεξάγει εδώ και χρόνια έναν αόρατο και ακήρυχτο πόλεμο σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ο πόλεμος, μάλιστα, αυτός δεν περιλαμβάνει εχθρούς μόνο εκτός Ρωσίας και το σημαντικότερο δεν φαίνεται καθόλου να έχει επηρεαστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είναι σε εξέλιξη τους 16 τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα και τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι NYT, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις σημαντικές εταιρείες στην Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτύξει λογισμικά «έρευνας» αλλά και ελέγχου κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και συνομιλιών μέσα από τα οποία μπορεί όποιος έχει τον έλεγχό τους ή πληρώσει την «αλμυρή» τους υπηρεσία να ελέγχει εκτός από χρήστες και εκατομμύρια συσκευές που «μολύνονται» χωρίς ο χρήστης να κάνει το παραμικρό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου, οι τέσσερις ρωσικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν αναπτύξει πολύ εξελιγμένα λογισμικά με την χρήση τεχνολογίας τόσο από την Ασία, όσο και από τις ΗΠΑ και μπορούν σήμερα να «χαρτογραφήσουν» τοποθεσίες και συσκευές με τις οποίες επικοινωνεί ένας χρήστης αλλά και να ελέγξουν όλα όσα ο χρήστης μοιράζεται με άλλους είτε με κλήσεις, είτε με μηνύματα είτε με εικόνες ακόμη κι αν αυτά γίνονται μέσω εφαρμογών κρυπτογράφησης όπως για παράδειγμα το WhatsApp ή το Viber ή και το εσχάτως διαδεδομένο στην Δύση Telegram.

Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως έχει στη διάθεσή της στοιχεία για το πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα λογισμικά, τα αόρατα ρωσικά τεχνολογικά όπλα δεν δίνουν απαντήσεις στο τι μοιράζεται ένας χρήστης αλλά που βρίσκεται, πόσες και τι είδους συσκευές χρησιμοποιεί, με ποιους συνομιλεί και κυρίως τι είδους στοιχεία μοιράζεται.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σημειώνουν πως σήμερα η Ρωσία του Πούτιν έχοντας αποκτήσει σοβαρές και κυρίως αξιόπιστες τεχνολογικές υποδομές δεν χρειάζεται να βασίζεται πλέον σε «φάρμες από bots» και κυρίως δεν χρειάζεται να δαπανά πόρους σε τρίτους – εργολάβους, προκειμένου να αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά αναλυτής που είδε τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ερευνητική ομάδα των Times σημειώνει πως μέσα σε μία πενταετία η Μόσχα «έχει περάσει από την εποχή του χαλκού στους δορυφόρους».

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν υπάρχουν στοιχεία και οι τέσσερις ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα αν και ιδιωτικές φαίνεται πως ανήκουν σε ολιγάρχες οι οποίοι είναι ψηλά στην λίστα των «λίγων» που διατηρούν πολύ συχνή επαφή με τον Ρώσο Πρόεδρο.