ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ στην αντεπίθεση - Ζητούν από τους Βρετανούς να "τρέξουν" το διαζύγιο

Η ΕΕ στην αντεπίθεση - Ζητούν από τους Βρετανούς να "τρέξουν" το διαζύγιο
REUTERS/Jon Nazca

Σε επιθετικό και ξεκάθαρο ρυθμό έναντι της Βρετανίας μπήκαν οι Ευρωπαίοι μετά την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκείνος που δεν «μάσησε» τα λόγια του και έδωσε τον ρυθμό των εξελίξεων του προσεχούς διαστήματος ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκάθαρα και κυνικά ζήτησε την έναρξη των διαδικασιών εξόδου και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

«Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρώ αλλά και τα ιδιαίτερα προνόμια που επιθυμούσε εντός της Ένωσης.

Τη σκυτάλη του σκληρού ροκ κατά των Βρετανών, πήρε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός πολιτικός κρίνοντας ότι οι Βρετανοί παρά το σαφές αποτέλεσμα θέλουν να «παίξουν στις καθυστερήσεις» αποκομίζοντας οφέλη από τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το να αρχίσουν οι συζητήσεις για την έξοδο τον Οκτώβριο.

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του Ντέηβιντ Κάμερον, ο Μ. Σούλτς, είπε πως ακόμα και με την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής».

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο θεσμικοί παράγοντες που έτριξαν τα δόντια στους Βρετανούς καθώς είχε προηγηθεί ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μαξ Βέμπερ, που αμέσως μετά το αποτέλεσμα δήλωσε «έξω σημαίνει έξω», αλλά και ο κρινόμενος στις κάλπες την Κυριακή, Μαριάνο Ραχόι, που έθεσε θέμα συγκυριαρχίας του Γιβραλτάρ, μιας και οι Βρετανοί κάτοικοι του βράχου ψήφισαν παραμονή στην Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πως δεν «σηκώνουν» άλλο την αναταραχή και εμφανίζουν μηδενική ανοχή στα βρετανικά κόλπα με τις καθυστερήσεις. Είναι αλήθεια πως οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν το δύσκολο έργο όχι μόνο της εκπόνησης ενός σχεδίου εξόδου, αλλά και της διατήρησης της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο εμφανίζονται να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι από την επικράτηση του Brexit.

Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά το αποτέλεσμα οι αυτονομιστικές τάσεις - που εδώ και χρόνια υπάρχουν στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας - δυνάμωσαν, με πρώτη τη Σκωτία να ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για ανεξαρτητοποίηση, που θα την οδηγήσει ξανά στην ΕΕ, ενώ ακολούθησαν και οι Ιρλανδοί.

Στο εσωτερικό η πολιτική ζωή στη Βρετανία μετατράπηκε εν μια νυκτί σε καζάνι που βράζει, ενώ η παραίτηση Κάμερον έβαλε κι άλλο λάδι στη φωτιά βάζοντας τους δελφίνους του κόμματος – όπως ο Μπορις Τζόνσον που υποστήριξε το Brexit – σε μια κούρσα διαδοχής, την ώρα που η χώρα βγαίνει ίσως με επώδυνο τρόπο από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν να έχουν ως πρώτο μέλημά τους την διατήρηση της ενότητας αλλά και το να στείλουν ένα μήνυμα αυστηρότητας πως όποιος «βγαίνει από το μαντρί» δεν έχει στη συνέχεια ιδιαίτερη μεταχείριση. Την ίδια στιγμή οι φανατικά Ευρωπαϊστές θα πρέπει να βρουν τρόπους να «κόψουν την όρεξη» σε εκείνους που σκέφτονται σοβαρά ένα δικό τους exit μετά το Brexit.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντόναλντ Τούσκ, συγκάλεσε άτυπη σύνοδο των 27 πλέον ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωση, οι οποίοι απόντος του Κάμερον θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τη βρετανική έξοδο. Της συνόδου θα έχει προηγηθεί το τετ – α – τετ Ολάντ – Μέρκελ στο Βερολίνο καθώς οι δύο χώρες καλούνται να παίξουν ακόμα πιο κεντρικό ρόλο και να διατηρήσουν τη συνοχή στους κόλπους της Ένωσης.

Ωστόσο από εδώ και πέρα φαίνεται πως ο φόβος της εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ θα πλανάται συνεχώς μιας και κράτη – μέλη όπως η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία, βρίσκονται πλέον με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο έστω κι αν αυτό γίνεται ανομολόγητα.