ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά άρματα μάχης αγοράζει η Κύπρος

Ισραηλινά άρματα μάχης αγοράζει η Κύπρος
(AP Photo/Ariel Schalit)

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ τον Μάιο φαίνεται πως φέρνει σε μικρό χρονικό διάστημα εξελίξεις στο πεδίο του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με το Ισραήλ για την αγορά των αρμάτων μάχης, Merkava Mark III.

Η είδηση δεν διαψεύδεται σύμφωνα με τα ίδια μέσα από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο σχόλιο από την κυπριακή πλευρά.

Το προφίλ των Merkava Mark III

Τα Merkava, η εβραϊκή λέξη για το άρμα, είναι άρματα μάχης, τα οποία αρχικά το Ισραήλ ανέπτυξε και ξεκίνησε να κατασκευάζει μετά το 1973 και τις απώλειες που υπέστη ο ισραηλινός στρατός στα πεδία από τις Συριακές και τις Αιγυπτιακές μονάδες.

Παρά την τελική επικράτηση του Ισραήλ στον συγκεκριμένο «κεφάλαιο» των αραβοϊσραηλινών συγκρούσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρυνθεί από την προμήθεια αρμάτων μάχης και οπλικών συστημάτων από τρίτους και να αναπτύξει τα δικά της συστήματα. Τα άρματα μάχης Merkava ήταν το πρώτο παράγωγο της συγκεκριμένης κίνησης. Από την δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα άρματα μάχης έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις με τα άρματα μάχης που ενδέχεται να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία να θεωρούνται η Πέμπτη γενιά των συγκεκριμένων συστημάτων.

Τα Merkava Mark III ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από τον στρατό του Ισραήλ το 1990 και μέχρι το 2020 ήταν το βασικό άρμα της χώρας. Φέρουν κανόνι 120 χιλιοστών ικανό να καταστρέψει θωρακισμένους στόχους μεταξύ αυτών και άλλα άρματα μάχης. Η προηγούμενη γενιά των συγκεκριμένων αρμάτων είχε κανόνι 105 χιλιοστών. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης είναι δυνατό να φέρουν και αντιαρματικούς πυραύλους LAHAT με βεληνεκές σχεδόν διπλάσιο από αυτό που διαθέτουν τα T-80U τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν οι κυπριακές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως το 2020 ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Άμυνας της χώρας πήραν την απόφαση να τα αποσύρουν και να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο τύπο αρμάτων μάχης τα Merkava Mark IV στα οποία έχει εγκατασταθεί και το προηγμένο σύστημα προστασίας Trophy.

Οι λεπτομέρειες του deal και η αμερικανική άρση εμπάργκο

Όταν πριν από λίγους μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωναν την οριστική και πλήρη άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας ήταν δηλωτική της αλλαγής στις ισορροπίες που μπορεί να φέρει στο νησί.

Εάν η αγορά από την πλευρά του Ισραήλ ολοκληρωθεί, η Κύπρος θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αγοράζει οπλικά συστήματα από το Τελ Αβίβ, ενώ την ίδια στιγμή θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά μέσω διαρροών η κυπριακή πλευρά φαίνεται να αρνείται πως στέλνει τα δικά της ρωσικά T-80U στην Ουκρανία.