Ομπάμα: «Στόχος της Δημοκρατίας είναι να βοηθήσουμε όσους έχουν μείνει πίσω»
Ανανεώθηκε:
«Στόχος της Δημοκρατίας είναι να βοηθήσουμε όσους έχουν μείνει πίσω»: Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης 22/06 τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία «SNF Nostos Conference», ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέστρεψε για δεύτερη φορά στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνούς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του.
«Η βασική ιδέα της Αμερικής είναι ότι όλοι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την αντίθετη άποψη. Υπάρχουν στρώματα ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο Ομπάμα στην έναρξη της συζήτησης.
«Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την Αμερική. Η χειραγώγηση των κανόνων ψηφοφορίας είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση», συνέχισε.
«Πρέπει να ξαναμάθουμε πώς να ακούμε ο ένας τον άλλον και να βρίσκουμε σημεία επαφής. Να βάζουμε τους εαυτούς μας στη θέση των άλλων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε».
Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στη σημασία της λέξης «ελευθερία».
«Ανέκαθεν, αυτό που συνέβαινε στην άλλη άκρη του κόσμου, ήταν εξίσου σημαντικό για μένα. Η ελευθερία μου είναι σημαντική, εξίσου σημαντική είναι και η ελευθερία των άλλων. Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την ελευθερία μας».
Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στον ψηφιακό κόσμο και την «σκοτεινή πλευρά του», όπως είπε, που είναι η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση.
Υπογράμμισε πως αυτά υπονομεύουν την δημοκρατία σε τεράστιο βαθμό, λέγοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι τίποτα είναι αλήθεια. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες μας.
«Θα συζητήσουμε, θα διαφωνήσουμε, αλλά θα έχουμε επίσης κάτι που λέγεται ανοχή. Θα έχουμε, θα αναγνωρίσουμε ότι δεν θα συμφωνούν όλοι μαζί μας, και θα ανταγωνιζόμαστε, αλλά στο τέλος της ημέρας θα γίνουν εκλογές. Και οι νικητές, θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν με την υλοποίηση της ατζέντας τους. Οι ηττημένοι θα αντέξουν, θα ξαναετοιμαστούν, θα ανανεώσουν το μήνυμά τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ανατρέχοντας στην περίοδο που πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία, είπε πως σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο όπου «υπάρχει πολύ περισσότερη καχυποψία. Έχουμε διαφορετικές εμπειρίες, αλλά έχουμε κοινά».
«Πρέπει να δούμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Τα οικονομικά θεμέλια είναι σαθρά και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ακόμα.
«Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για το μεταναστευτικό»
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στο μεταναστευτικό ζήτημα και την τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο. Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κουβαλάει το βάρος μόνη της. Όλοι έχουμε ευθύνη».
«Ο στόχος της δημοκρατίας είναι να βοηθήσουμε όσους έχουν μείνει πίσω», υπογράμμισε.
«Η ιδέα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα γι’αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε, είναι τι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν μια ευκαιρία».
Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης
Μιλώντας για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ο Ομπάμα σημείωσε πως για πρώτη φορά, οι ίδιοι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν αυτά τα μοντέλα, εκφράζουν ανησυχίες. «Οι ηγέτες των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη καυχώνται πάρα πολύ και λένε μην ανησυχείτε, όμως είναι η πρώτη φορά που οι σχεδιαστές αυτών των μοντέλων εκφράζουν ανησυχίες και επιφυλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε σωστά τους νέους ανθρώπους.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ σημαντική στην Ιατρική, για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον γιατρό, το ίδιο και στη Νομική, για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον δικηγόρο, συνέχισε. Θα αντικαταστήσει τις εργασίες ρουτίνας, ωστόσο παράλληλα θα εξαλείψει θέσεις εργασίας.
«Συνειδητοποίησα, μετά το πέρας της θητείας μου, πως ίσως είμαι ο πιο πολυφωτογραφημένος άνθρωπος στον κόσμο. Είμαι ο πρώτος ψηφιακός πρόεδρος», είπε ακόμα και συμπλήρωσε: «Μπορείς να βρεις βίντεό μου, στα οποία φαίνομαι να λέω οτιδήποτε».
«Η τεχνολογική μας ικανότητα ξεπερνά την ηθική μας ικανότητα».
«Η Δημοκρατία είναι πολύ σκληρή»
Επανήλθε στο ζήτημα της Δημοκρατίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Αθήνα είναι η γενέτειρά της.
«Η Δημοκρατία είναι πολύ σκληρή», παραδέχτηκε, για να προσθέσει αμέσως μετά «Ωστόσο, στην ανθρώπινη ιστορία δεν βλέπουμε λιμό στη δημοκρατία», και κάνοντας αντιπαραβολή με τα απολυταρχικά καθεστώτα.
«Πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε πως είναι προς όφελος όλων. Να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη».
Το μήνυμα στους νέους
Μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους νέους ανθρώπους του σήμερα λέγοντας ότι καθήκον εκείνων που έχουν ένα βήμα και πόρους να τους ενθαρρύνουν, να τους περάσουν τη σκυτάλη, για να αρχίσουν να γίνονται ενεργοί πολίτες σε μια εποχή προκλήσεων.
«Συζητώ με τις κόρες μου, οι οποίες μου μεταφέρουν τις συνομιλίες με τις παρέες τους, που αναρωτιούνται για ποιο λόγο να πάνε να ψηφίσουν. Τους λέω να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα πιο 'πλατιά'. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Πρέπει να έχουμε προοπτική. Αντιμετωπίζουμε περισσότερες προκλήσεις τώρα από ότι στο παρελθόν. Δεν θα φτάσουμε ποτέ την τελειότητα, αλλά μπορούμε καλύτερα. Αυτό σκεφτόμουν όταν βρισκόμουν στην κορυφή της Ακρόπολης. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στον κόσμο», τόνισε κλείνοντας ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.