ΚΟΣΜΟΣ

Mενταγιόν 42.000 ετών είναι η παλαιότερη απεικόνιση ανθρώπινων γεννητικών οργάνων στον κόσμο

Mενταγιόν 42.000 ετών είναι η παλαιότερη απεικόνιση ανθρώπινων γεννητικών οργάνων στον κόσμο
Αφού διεξήγαγαν χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα οργανικού υλικού από το ίδιο στρώμα και μικροσκοπική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παλαιολιθικό τεχνούργημα κατασκευάστηκε πριν από περίπου 42.000 χρόνια. photo: Solange Rigaud

Ένα μενταγιόν σε σχήμα πέους σκαλισμένο σε ένα κομμάτι γραφίτη είναι πιθανότατα το παλαιότερο γνωστό φαλλικό τεχνούργημα στον κόσμο.

Οι αρχαιολόγοι στη βόρεια Μογγολία ανακάλυψαν το αντικείμενο μήκους 1,7 ιντσών (4,3 εκατοστών) σε μια τοποθεσία γνωστή ως Tolbor-21 που βρίσκεται στα βουνά Khangai. Το κομμάτι αποτελεί μέρος της συλλογής στη Μογγολική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Αφού διεξήγαγαν χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα οργανικού υλικού από το ίδιο στρώμα και μικροσκοπική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παλαιολιθικό τεχνούργημα κατασκευάστηκε πριν από περίπου 42.000 χρόνια και ότι ένας αρχαίος τεχνίτης χρησιμοποίησε γραφίτη που αποκτήθηκε από περίπου 62 μίλια (100 χιλιόμετρα) μακριά για να φτιάξει το ανατομικά ακριβές κομμάτι.

«Ο γραφίτης ήταν ένα σπάνιο υλικό και δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Solange Rigaud, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στη Γαλλία. «Ήρθε από μακριά και πιθανότατα ανταλλάχθηκε από μια διαφορετική ομάδα νομάδων».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατασκευαστής του κομματιού χρησιμοποίησε πέτρινα εργαλεία για να χαράξει το μενταγιόν, το οποίο περιλαμβάνει μια αυλάκωση που απεικονίζει την ουρήθρα του πέους, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα. Υπάρχει μια πρόσθετη αυλάκωση που διασχίζει το μεσαίο τμήμα του μενταγιόν που πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιηθεί για να δέσει το κομμάτι με το σώμα, πιθανώς ως κολιέ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το μενταγιόν είναι μερικώς σπασμένο αλλά συνολικά σε καλή κατάσταση. «Η όψη του μενταγιόν διατηρείται καλά ενώ η απέναντι πλευρά έχει μεγαλύτερη φθορά», είπε ο Rigaud. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο τρίψιμο της φθαρμένης πλευράς, ο ιδιοκτήτης μάλλον θα είχε «κρεμάσει το μενταγιόν γύρω από το λαιμό», πρόσθεσε ο Rigaud.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την ακριβή λειτουργία του», είπε ο Rigaud. «Είναι πιθανό αυτό το άτομο να το φορούσε ως στολίδι σώματος σαν ένα τρόπο να μεταδώσει πληροφορίες σε άλλους που έδειχναν την ομαδική του ταυτότητα ή να είχε προσωπικό νόημα για αυτόν που το φορούσε.»

Αν και αυτό είναι πιθανότατα το αρχαιότερο γνωστό τεχνούργημα με «φαλλική μορφή» στον κόσμο, ο Rigaud είπε ότι δεν είναι το παλαιότερο στολίδι σώματος. Αρχαιολόγοι σε όλη την Ευρασία ανακάλυψαν προσωπικά στολίδια που προέρχονται από δόντια ζώων και διάτρητα κοχύλια σε τοποθεσίες που χρονολογούνται μεταξύ 130.000 και 150.000 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτές οι τοποθεσίες κάποτε κατοικούνταν από Νεάντερταλ.