ΚΟΣΜΟΣ

«Ψήνεται» συνάντηση Φιντάν με Μπλίνκεν - Τα «χαρτιά» της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

«Ψήνεται» συνάντηση Φιντάν με Μπλίνκεν - Τα «χαρτιά» της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν AP/Burhan Ozbilici

Στην επικείμενη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν είναι στραμμένα τα βλέμματα, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζουν τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο. Η Άγκυρα ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα διεκδικώντας σημαντικά ανταλλάγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, η στάση της τουρκικής ηγεσίας στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία, με την προαναγγελθείσα συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, να μοιάζει με δύσκολο εγχείρημα.

Σε πολλά μέτωπα

Η Άγκυρα εφαρμόζει τη γνωστή τακτική του ανοίγματος πολλών μετώπων ώστε να έχει στα χέρια της μια μακρά λίστα από θέματα προς συζήτηση. Σε ό,τι αφορά στο κυρίως «μενού» που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση της Συμμαχίας και την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα.

Οι στενές σχέσεις με τη Μόσχα και το πρόσφατο «βέτο» στα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, εξυπηρετούν όχι μόνο τα συμφέροντα της Άγκυρας αλλά και τους σχεδιασμούς της Ρωσίας στην περιοχή ενώ πλήττουν τη κύρος και την ενότητα της Συμμαχίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η έντονη αντίδραση σχετικά με τους νατοϊκούς χάρτες που κατονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα επιδιώκει να «ανταλλάξει» την ένταξη της Σουηδίας με νέα και αναβαθμισμένα F-16. Το ζήτημα της προμήθειας νέων μαχητικών αναμένεται να θέσει ο Χακάν Φιντάν στον Άντονι Μπλίνκεν στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, με τον Τούρκο υπουργό να μεταφέρει την ενόχληση της Άγκυρας για τη στάση των Αμερικανών νομοθετών. Ο Φιντάν μάλιστα, αναμένεται να αναφερθεί και στην «ηρεμία» που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, αν και για την ελληνική πλευρά, η απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων δεν ερμηνεύεται και ως αποχή από τις προκλήσεις.

Μικρό καλάθι

Η Αθήνα πάντως, διατηρεί χαμηλές προσδοκίες από την επικείμενη ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο κορυφής στο πλαίσιο της νατοϊκής Συνόδου στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου, μιας και η ρητορική των γειτόνων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Για την ελληνική πλευρά, μία συνάντηση θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στη διατήρηση του κλίματος «ηρεμίας» στο Αιγαίο, τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως δεν αναμένεται σύγκλιση σε σημαντικά ζητήματα καθώς Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

Ενώ για την ελληνική πλευρά το μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η Άγκυρα έρχεται στο τραπέζι με μια σειρά από θέματα όπως τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ενεργό το Casus Belli, επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και προωθεί το προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Νέα UAV για τον Στρατό Ξηράς

Ευχάριστα νέα για το Γενικό Επιτελείο Στρατού έφτασαν χθες από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ, ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί τα σύγχρονα UAV Patroller προς αντικατάσταση του τακτικού συστήματος drone Sperwer. Το Patroller έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέχρι 20 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο UAV καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς για επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και μπορεί να αναλάβει μια σειρά από αποστολές συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης.