Νέοι για πάντα: Αυτή η ουσία μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση; Τι έδειξαν πειράματα
Ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται συχνά από τους body builders και προστίθεται σε ενεργειακά ή ποτά για αθλητές, μπορεί να αποτελεί το «ελιξίριο ζωής», σύμφωνα με τον συγγραφέα μιας νέας μελέτης.
Πρόκειται για την ταυρίνη, η οποία δοκιμάστηκε σε ποντίκια, μαϊμούδες και σκουλίκια και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να παρέτεινε τη διάρκεια ζωής τους.
Το αν θα ήταν χρήσιμη ή δυνητικά επιβλαβής και στους ανθρώπους κανείς δεν το γνωρίζει ακόμα.
Ωστόσο αυτό που έδειξε ήταν ότι τα μεσήλικα θηλυκά ποντίκια που τρέφονταν με υψηλά επίπεδα ταυρίνης έζησαν κατά μέσο όρο 12% περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν ταυρίνη, ενώ τα αρσενικά ποντίκια ζούσαν περίπου 10% περισσότερο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής γενετικής και ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να είναι ένα ελιξίριο ζωής μέσα μας», είπε ο Yadav σε προηγούμενο δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη, το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science και παρουσιάζει το CNNI.
Σε ποιες τροφές υπάρχει η ταυρίνη
Θεωρούμενη ως μη απαραίτητο αμινοξύ, η ταυρίνη υπάρχει στον εγκέφαλο, στον αμφιβληστροειδή και σχεδόν σε κάθε ιστό μυών και οργάνων στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί είναι αντιφλεγμονώδης και νευροπροστατευτική στον εγκέφαλο ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δυνητικά επιβλαβής για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων. Οι ανεπάρκεις ποσότητες της ταυρίνης συνδέονται με παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς.
Τα επίπεδα ταυρίνης απορροφώνται από τροφές όπως τα οστρακοειδή και το κρέας και διανέμονται από το συκώτι, μειώνονται με την ηλικία, «αλλά αν την επαναφέρετε στα νεανικά επίπεδα, τότε θα έχετε ένα αποτέλεσμα όπως έδειξε στα ποντίκια που ζουν πιο υγιή για περισσότερο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Henning Wackerhage, καθηγητής βιολογίας άσκησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία.
Δοκιμές σε πιθήκους στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα ταυρίνης έδειξαν ότι ήταν πιο αδύνατοι, είχαν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μικρότερη ηπατική βλάβη, είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα, νεανικό ανοσοποιητικό σύστημα και κέρδισαν λιγότερο βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αυτές οι μελέτες σε πολλά είδη δείχνουν ότι η αφθονία της ταυρίνης μειώνεται με την ηλικία και η αντιστροφή αυτής της μείωσης κάνει τα ζώα να ζουν περισσότερο και πιο υγιή», είπε ο Yadav. «Στο τέλος της ημέρας, τα ευρήματα θα πρέπει να σχετίζονται με τον άνθρωπο».
Ωστόσο, τα σκουλήκια, τα ποντίκια και οι πίθηκοι δεν είναι άνθρωποι και η επιστήμη απέχει χρόνια από το να αποδείξει την αντιγηραντική αξία της ταυρίνης στους ανθρώπους - αν υπάρχει, προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές αν οι άνθρωποι άρχιζαν να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για να αυξήσουν την πρόσληψη ταυρίνης», δήλωσε ο κορυφαίος ερευνητής διατροφής Δρ Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Κάποιες πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν συμπληρώματα ταυρίνης θα ήταν ενδιαφέρουσες, αλλά απέχουμε πολύ από το να προτείνουμε τη χρήση τους».
Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η άσκηση - που συχνά αποκαλείται το κλειδί της μακροζωίας - βελτίωσε τα επίπεδα ταυρίνης στους ανθρώπους. Η άσκηση μειώνει επίσης τη χοληστερόλη, βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τους μυς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά τις χρόνιες παθήσεις.
Στην έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 10 χρόνια, συμμετείχαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που ερεύνησαν την επίδραση της ταυρίνης σε πολλά είδη, σκουληκιών, ποντικιών και πιθήκων.
«Η Ταυρίνη χτυπά το φρένο γήρανσης. Δεν βάζει το όχημα στην όπισθεν», είπε ο Yadav. «Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και αυτός είναι ο λόγος που τα ζώα ζουν περισσότερο και πιο υγιή», πρόσθεσε.
«Πραγματικά αντιπαθώ τους ισχυρισμούς περί ακραίας επιμήκυνσης της μακροζωίας στους ανθρώπους, γιατί απλά δεν ξέρουμε», αντέτεινε ο Gordon Lithgow, καθηγητής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Buck Institute στο Novato της Καλιφόρνια, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο βιοϊατρικής έρευνας που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη γήρανση.
«Η γήρανση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με πολλές βιοχημικές διεργασίες και ιστούς που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δεν πρόκειται να υπάρξει μία λύση για την επιβράδυνση της γήρανσης. Είναι πιθανό να χρειαστούμε έναν συνδυασμό από πράγματα που έχουμε ήδη στο σώμα μας, μαζί με κάποια ανάπτυξη φαρμάκων και γνωστές λύσεις όπως η άσκηση και η διατροφή», πρόσθεσε.