Θερμοκρασίες - ρεκόρ στη Σιβηρία εν μέσω του «χειρότερου καύσωνα στην ιστορία»
Ανανεώθηκε:
Δεκάδες ρεκόρ θερμότητας καταρρίφθηκαν στη Σιβηρία, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 37,7 βαθμούς Κελσίου.
Παρότι είναι ακόμα αρχές Ιουνίου, τα ρεκόρ σπάνε σε μέρη της Σιβηρίας καθώς η υπερβολική ζέστη ωθεί σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.
Το περασμένο Σάββατο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 37,9 βαθμούς Κελσίου στο Jalturovosk, την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία του, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.
Μια σειρά από ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στη Σιβηρία από τότε.
Αρκετά ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών καταρρίφθηκαν την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του Μπάεβο, που έφτασε τους 39,6 βαθμούς Κελσίου και του Μπαρναούλ, που έφτασε τους 38,5 βαθμούς Κελσίου.
Ορισμένοι από αυτούς τους σταθμούς έχουν καταγραφές θερμοκρασίας μεταξύ πέντε και επτά δεκαετιών, είπε ο Χερέρα στο CNNi. «Οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά εξαιρετικό». Πρόκειται για το «χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της περιοχής», ανάρτησε στο Twitter την Τετάρτη.
Και φαίνεται ότι θα γίνει ακόμα χειρότερο. «Τα ρεκόρ συνεχίζουν να πέφτουν σήμερα με τις θερμοκρασίες ξανά γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Χερέρα στο CNNi την Πέμπτη.
Μπορεί να γίνει μια επιστημονική ανάλυση για να εκτιμηθεί πόσο μεγάλη επιρροή έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό το γεγονός, αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πιο ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.
Ένα ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα το 2020, που είδε την πόλη Verkhoyansk της Αρκτικής Σιβηρίας να φτάνει του 38 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης από μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.
Η Σιβηρία τείνει να βλέπει μεγάλες μηνιαίες και ετήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ισχυρή τάση θέρμανσης.
«Η Σιβηρία είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται ταχύτερα στον πλανήτη, με την ακραία θερμότητα να αυξάνεται σε ένταση», δήλωσε στο CNNi ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης του κλίματος και πολιτικής στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Η περιοχή «έχει δει μερικά πολύ έντονα κύματα καύσωνα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τη φύση και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πιο συχνά εκτός και αν περιορίσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε στο CNNi.
Καθώς διανύουμε την εποχή των πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο, η Σιβηρία – μαζί με τον Καναδά – αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές και έντονες πυρκαγιές. Πυρκαγιές που μαίνονταν στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας τον Μάιο, σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους.
Η υπερβολική ζέστη είναι πιθανό να επιδεινώσει τις πυρκαγιές.
Δεν είναι μόνο η Σιβηρία που είδε ρεκόρ ζέστης αυτή την εβδομάδα. Έχει εξαπλωθεί σε όλη την Κεντρική Ασία. Στις αρχές Απριλίου, το Τουρκμενιστάν είδε θερμοκρασίες 42 βαθμών Κελσίου, που ήταν «ένα παγκόσμιο ρεκόρ για αυτό το γεωγραφικό πλάτος», είπε ο Χερέρα.
Από τότε η ζέστη δεν έχει σταματήσει, με κυλιόμενα κύματα καύσωνα να κυριεύουν την περιοχή.
Την Τετάρτη, θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν στην Κίνα, 43 βαθμών Κελσίου στο Ουζμπεκιστάν και 41 βαθμών Κελσίου στο Καζακστάν.
Είναι «ένα ιστορικό κύμα καύσωνα, που ξαναγράφει την παγκόσμια κλιματική ιστορία», ανέφερε ο Χερέρα στο Twitter.
Siberia swelters in record-breaking temperatures amid its ‘worst heat wave in history’ By Laura Paddison, CNN