ΚΟΣΜΟΣ

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί: Θα γίνουν και άλλες εκτοξεύσεις

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί: Θα γίνουν και άλλες εκτοξεύσεις
EPA/JEON HEON-KYUN

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και αξιωματούχος με επιρροή, τόνισε πως ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης της χώρας της θα τεθεί σε τροχιά σύντομα, συμπληρώνοντας πως οι προσπάθειες ενίσχυσης των μέσων επιτήρησης των ένοπλων δυνάμεων πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Οι «εχθροί» της χώρας «φοβούνται» διότι η Πιονγκγιάνγκ θα αποκτήσει «εξαίρετα μέσα αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου αναγνωριστικού δορυφόρου», έκρινε, προσθέτοντας πως «έχουμε επίγνωση του γεγονότος πως πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποκτήσουμε μέσα αναγνώρισης», σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι δηλώσεις της ακολουθούν την αποτυχημένη προσπάθεια που έκανε χθες Τετάρτη 31/05 η Βόρεια Κορέα να θέσει δορυφόρο σε τροχιά.

Η κυρία Κιμ απέρριψε τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο για την προσπάθεια της χώρας της να αποκτήσει στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο, κρίνοντας πως όσοι προβαίνουν σε αυτές «φάσκουν κι αντιφάσκουν», καθώς όπως υπενθύμισε οι ΗΠΑ και άλλα κράτη διαθέτουν «χιλιάδες δορυφόρους».

Η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει χθες στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών σε τροχιά απέτυχε, καθώς ο πύραυλος και το φορτίο του κατέπεσαν «στη θάλασσα», σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ανακοίνωση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης που μετέδωσε το πρακτορείο εξηγούσε πως ο «νέος» πύραυλος Cheollima-1, που μετέφερε τον «στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης», συνετρίβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, αφού «έχασε ώθηση εξαιτίας της ανώμαλης εκκίνησης λειτουργίας» του δεύτερου σταδίου του κινητήρα του.

Η βλάβη οφειλόταν στην «χαμηλή αξιοπιστία και σταθερότητα» αυτού του νέου κινητήρα, πάντα κατά το KCNA, που διευκρίνισε ότι βορειοκορεάτες επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της αποτυχίας και ότι θα γίνει νέα εκτόξευση «το συντομότερο δυνατόν».

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως δυνάμεις του ανέκτησαν, εν μέρει τουλάχιστον, τα συντρίμμια, δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικό υλικό.

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμος της Σεούλ έστειλε στα κινητά κατοίκων της μητρόπολης μήνυμα που προειδοποιούσε πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως και συναγερμό στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές προειδοποίησαν μέσω του συστήματος J-Alert τους κατοίκους στην Οκινάουα (νότια) ότι ίσως καλούνταν να σπεύσουν σε καταφύγια. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε κατόπιν πως το μήνυμα εστάλη «κατά λάθος», ενώ οι ιαπωνικές αρχές τερμάτισαν, λίγη ώρα αφού τον κήρυξαν, τον συναγερμό.

Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον «καταδίκασαν» την εκτόξευση, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προεδρία των ΗΠΑ στηλίτευσε την κίνηση, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή κι «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».