Κάμερον: Το Brexit δεν έχει επιστροφή
Τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να μην στηρίξουν το Brexit.
Σε μια απευθείας συζήτηση με πολίτες, στο στούντιο του BBC ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ».
«Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μία αμετάκλητη απόφαση. Δεν έχει επιστροφή» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα «επιστρέψει στο σημείο μηδέν».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η οικονομία μας θα υποφέρει. Θα έχουμε λιγότερη ανάπτυξη, λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι πολίτες δεν θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση Brexit θα τεθεί σε εφαρμογή ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, υπογράμμισε: «Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Θα πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις δαπάνες και να δανειστούμε περισσότερα χρήματα».
Παράλληλα κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit για «διαστρέβλωση της συζήτησης» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. «Τα φυλλάδια που μοιράζουν στους πολίτες είναι ανακριβή» είπε χαρακτηριστικά.
Η μετανάστευση δεν θα μειωθεί εκτός της ΕΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι δύσκολο αλλά τόνισε ότι δεν θα μειωθεί αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης επεσήμανε ότι θα «μπλοκάρει» την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, αν τεθεί εκ νέου το θέμα τα επόμενα χρόνια.
Έκτακτο σχέδιο από τις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη λαμβάνει τα μέτρα της σε περίπτωση που οι βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προγραμματίσει σειρά έκτακτων συσκέψεων και Συνόδων προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο «καθησυχασμού» των αγορών με στόχο την αποφυγή πιθανής χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την Ιρλανδία, ενώ και η Πορτογαλία είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit.
«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί, εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.» δηλώνει στην εφημερίδα, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair.
Διχασμός στην καμπάνια του Brexit
Το στρατόπεδο του Brexit, πάντως, αντιμετωπίζει εσωτερικές προστριβές καθώς η Σαγιέντα Γουάρσι (Sayeeda Warsi), πρώην Γραμματέας των Συντηρητικών αποχώρησε από την εκστρατεία του Brexit εξαπολύοντας κατηγορίες για «διασπορά μίσους και ξενοφοβίας». Η Γουάρσι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει μετά την έκδοση ξενοφοβικής αφίσας από τον υποστηρικτή του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ που στρέφεται κατά των προσφύγων.
«Ήταν για μένα μια τομή. Δεν μπορώ να συνεχίζω να υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Είμαστε έτοιμοι να λέμε ψέματα και να σπέρνουμε το μίσος και τη ξενοφοβία απλά για να κερδίσουμε; Για μένα αυτό παραπάει» δήλωσε στους Times η Γουάρσι.
Ξανάρχισαν οι εκστρατείες
Μόλις τέσσερις μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία και την ώρα που η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της δολοφονίας της Τζο Κοξ οι καμπάνιες των δύο στρατοπέδων ξανάρχισαν την Κυριακή σε υποτονικό ύφος.
Μάλιστα, σε μία προσπάθειά να χαμηλώσει τους τόνους ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υποστηρίζει να δίνεται αμνηστία σε όσους μετανάστες διαμένουν παράτυπα στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Την ίδια ώρα, πάντως, πληθαίνουν οι φωνές των ευρωπαίων ηγετών που προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση Brexit.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια δυνατή κι ενοποιημένη Ευρώπη. Αν και ο Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε άμεσα στη Βρετανία, τόνισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δε θα είναι ικανή ν' αντιμετωπίσει από μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
“Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι τέλεια,” αλλά παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων από τους κανονισμούς που διέπουν τις οικονομικές αγορές, μέχρι την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, παρατήρησε. Πρέπει να τη διατηρήσουμε και την ενδυναμώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε,” πρόσθεσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια τελετής στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου.
Σε πιο σκληρό τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν υποστήριξε ότι ενδεχόμενο Brexit θα έχει συνέπειες «ντόμινο» στην Ανατολική Ευρώπη
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Brexit να έχει συνέπειες ντόμινο στην Ανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο Άσελμπορν στην Tagesspiegel am Sonntag.
Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση του Κάμερον να διεξαχθεί δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα που απορρέει από την αρνητική στάση των Βρετανών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρθρο της Κοξ υπέρ της μετανάστευσης λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει ο Guardian η Τζο Κοξ, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της είχε δημοσιεύσει άρθρο με το οποίο καλούσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βρετανίας και να μην πιστεύουν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο φαίνεται να απασχολεί μεγάλο ποσοστό των Βρετανών. Οι Αρχές ερευνούν αν οι απόψεις που εξέφρασε η Κοξ στο συγκεκριμένο άρθρο, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο PoliticsHome.com, προκάλεσαν την οργή του δολοφόνου της Τόμας Μερ.
Ο Μπόρις Τζόνσον στήριζε ΕΕ το 2013
Λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ και ενώ η χώρα έχει παγώσει από τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, ένα βίντεο από το 2013 με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, στο οποίο φέρεται να υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε έρχεται να δώσει το έναυσμα για την επανεκκίνηση των καμπανιών των δύο στρατοπέδων.
Στο εν λόγω βίντεο, ο Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στο ερώτημα τι θα ψήφιζε εάν γινόταν δημοψήφισμα εκείνη την χρονική περίοδο (2013), αναφέρει πως “θα ψήφιζα υπέρ της παραμονής στην ελεύθερη αγορά. Είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της δυνατότητας για ελεύθερο εμπόριο με τους ευρωπαίους εταίρους μας”.
Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον είναι υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, ενώ μόλις χθες, Σάββατο σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι έχουν μόλις 4 μέρες για να σώσουν την Ευρώπη από τον εαυτό της.
Όπως είπε, οι Βρετανοί θα ηγηθούν της υπόλοιπης Ευρώπης στο μονοπάτι της απελευθέρωσης από ένα "βαθιά αντιδημοκρατικό" σύστημα, το οποίο είναι ανίκανο για αλλαγή.
Προβάδισμα του Bremain στις δημοσκοπήσεις
Έπειτα από τη δολοφονία της Κοξ παρουσιάζεται μία μεταστροφή της δυναμικής των ψηφοφόρων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, οριακά διευρύνει το προβάδισμά του το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ μία τρίτη εμφανίζει μεν μπροστά το Brexit αλλά με μειωμένη διαφορά από το Bremain.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times δείχνει ότι το 44% των ερωτηθέντων θέλει να μείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε σύγκριση με το 43% που επιθυμεί την έξοδό της από αυτή.
"Διατρέχουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και παρατηρείται μεταστροφή της δυναμικής που κυριαρχούσε", δήλωσε στο Reuters το στέλεχος της YouGov, Άντονι Γουέλς.
Παρότι η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την ίδια ημέρα και την επόμενη της δολοφονίας Κοξ (Πέμπτη 16/6 και Παρασκευή 17/6) η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η μεταστροφή δεν σχετίζεται με το τραγικό γεγονός που σόκαρε τη Βρετανία και όλον τον κόσμο αλλά αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit.
Ακριβώς προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, η οποία διεξήχθη Τετάρτη 14/6 και Πέμπτη 15/5, κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα 2 μονάδων υπέρ του Brexit. Πριν λίγες ημέρες η διαφορά ήταν 7 μονάδες.
Μια τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας Survation, για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δείχνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων του Bremain έναντι του Brexit: 45% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, 42% υπέρ της εξόδου από αυτή. Προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, τα ευρήματα της οποίας είχαν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε 42% στο Bremain και 45% στo Brexit.
Μια τέταρτη δημοσκόπηση, εκείνη της Opinium, φέρει και τα δύο στρατόπεδα στο 44%.
Καθώς δεν απομένουν παρά τέσσερις ημέρες για το δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν, η μία μετά την άλλη, θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και καλούν σε αντίστοιχη ψήφο τους αναγνώστες τους.
Ήδη Financial Times και Times έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής ενώ η Sun, κατά. Αργά το βράδυ ακόμη δύο πήραν θέση -συγκεκριμένα, η Mail υπέρ του Bremain, η Sunday Times υπέρ του Brexit.