Σουδάν: Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία
Ανανεώθηκε:
Οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των Σουδανών στρατηγών που βρίσκονται σε πόλεμο δεν έχουν σημειώσει προς το παρόν «μεγάλη πρόοδο», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 8/5 Σαουδάραβας αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και ο αντίπαλός του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), έστειλαν τους απεσταλμένους τους στη Τζέντα το Σάββατο για να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν προκαταρκτικές από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Στόχος είναι να επιτευχθεί «βραχυπρόθεσμα ουσιαστική αναστολή» των εχθροπραξιών, να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες και να οριστεί «χρονοδιάγραμμα για διευρυμένες διαπραγματεύσεις» προκειμένου να τερματιστεί οριστικά η σύρραξη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές άρχισαν «να συζητούν μέτρα ασφαλείας τα οποία πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Σαουδάραβας διπλωμάτης επεσήμανε, μιλώντας υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος».
«Μια μόνιμη εκεχειρία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Κάθε πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη», υπογράμμισε.
Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έφτασε χθες Κυριακή στη Τζέντα για να συζητήσει «τα ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν το Σουδάν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
«Ζήτησε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αλλά το αίτημά του δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό, σημείωσε άλλο στέλεχος του ΟΗΕ.
Από την αρχή των συγκρούσεων στο Σουδάν, στις 15 Απριλίου, οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει επανειλημμένα σε εκεχειρία, όλες όμως παραβιάστηκαν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή τους. Από τις μάχες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περίπου 700 άνθρωποι, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του έχει κάνει λόγο για 335.000 εκτοπισμένους και 117.000 πρόσφυγες.
Η Σαουδική Αραβία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αλλοδαπών από το Σουδάν, μεταφέροντας χιλιάδες αμάχους από το Πορτ Σουδάν στη Τζέντα.
Χθες ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποδέσμευσαν 100 εκατ. δολάρια (90,5 εκατ. ευρώ) για την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη στήριξη των εκτοπισμένων στο Σουδάν, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.