Κιλιτσντάρογλου για προσφυγικό: Η ΕΕ να ξεφύγει από τη λογική του «πληρώνω και γλιτώνω»
Ανανεώθηκε:
Να ξεφύγει από τη λογική της «δωροδοκίας» σε σχέση με το προσφυγικό για να «γλιτώσει» από το πρόβλημα, κάλεσε την ΕΕ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Τουρκία, οι χώρες της Μεσογείου και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν και σε συνεννόηση με την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να συμβάλλουν για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους, ανέφερε, τονίζοντας ότι η Τουρκία και οι υποδομές της δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλο το βάρος των προσφύγων.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βρίσκεται στο όριο της νίκης από την πρώτη Κυριακή σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ανέφερε στο βίντεο που ανήρτησε:
«Το νερό, η ενέργεια, οι υποδομές της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της. Συν τοις άλλοις, η χώρα μας δεν αντέχει άλλο τέτοιο βάρος. Πιστέψτε με, είναι αδύνατο, πρέπει να το λύσουμε αυτό.
»Εάν η Τουρκία χάσει τις υποδομές της, το νερό της, η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε τους πολίτες της Τουρκίας, πολλώ δε μάλλον να προσφέρουμε καταφύγιο στους πρόσφυγες και τους φυγάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της «δωροδοκίας» για να «ξεμπερδέψει». Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία πρέπει να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό όραμα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και για ολόκληρη την Ευρώπη. Κοιτάξτε, η λεκάνη της Μεσογείου είναι η περιοχή που γνώρισε τη σοβαρότερη κλιματική κρίση. Αυτή η λεκάνη θερμαίνεται 20 τοις εκατό περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ηγηθούμε στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
»Θα πρέπει επίσης να δούμε το πρόβλημα των αιτούντων άσυλο και των φυγάδων ως μέρος αυτού του μεγάλου ζητήματος. Θα καθίσουμε και θα λύσουμε μαζί αυτό το πρόβλημα. Καταρχάς, η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου θα εργαστούμε από κοινού για να επιστρέψουν οι Σύροι στην πατρίδα τους το αργότερο εντός δύο ετών.
»Θα διαβουλευτούμε με τη συριακή κυβέρνηση. Θα υπογράψουμε πρωτόκολλο με τη νόμιμη κυβέρνηση για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας όσων φεύγουν από εδώ. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη θα συμπεριληφθούν σε αυτό το πρωτόκολλο. Τούρκοι εργολάβοι θα κατασκευάσουν τα σπίτια, τα σχολεία, τους δρόμους και τα νηπιαγωγεία των προσφύγων που θα πάνε στη Συρία με τα κεφάλαια που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία. Θα βγουν κερδισμένοι και η χώρα μας και οι Σύροι».