Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ για τους εγκλωβισμένους πολίτες στο Σουδάν
Δύο φορές επικοινώνησε το Σάββατο 22/4 τηλεφωνικώς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, με τον επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τους Έλληνες στο Σουδάν.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν αλλά και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ: Δύσκολη μια επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων
Παράλληλα επικοινώνησε και με τον Αμερικανό πρέσβη Τσουνή και τον Φλώρο, με επίκεντρο της συζήτησης τους τόσο η παροχή βοήθειας σε Έλληνες στο Σουδάν, όσο και η προσπάθεια απεγκλωβισμού τους.
Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία προχωρά σε επιχείρηση εκκένωσης στο Σουδάν
Η Γαλλία ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης πολιτών της από το Σουδάν, αναφέρει επίσημη πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Προηγήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 23/04, η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους από αμερικανική στρατιωτική δύναμη, από τη σουδανική πρωτεύουσα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιχείρηση.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.
Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Τζον Μπας, υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τρόπους για να προσφέρει κάποια βοήθεια στους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν, αλλά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τώρα ή τις επόμενες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.
Νωρίτερα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι «συντονίστηκαν» με τις ΗΠΑ για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.
Ωστόσο ο Μπας απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε ότι η επιχείρηση «διεξήχθη αποκλειστικά» από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.