ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διασώσεις τουλάχιστον 550 μεταναστών που κινδύνευαν στη Μεσόγειο από ΜΚΟ

Ιταλία: Διασώσεις τουλάχιστον 550 μεταναστών που κινδύνευαν στη Μεσόγειο από ΜΚΟ
AP Photo/Sergi Camara

Ελλιμενίστηκε την Τρίτη 4/4 στο Σαλέρνο της Ιταλίας, το Ocean Viking, μισθωμένο πλοίο-ασθενοφόρο από τη SOS Méditerranée, με τους 92 μετανάστες που διέσωσε προ ημερών στα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Ανάμεσα στους μετανάστες είναι εννιά γυναίκες και 47 ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύμισε η ΜΚΟ.

Όταν διασώθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου 1/4, βρίσκονταν πάνω σε φουσκωτή βάρκα που ήταν «παραφορτωμένη» κι είχε αρχίσει να «ξεφουσκώνει», είχε επισημάνει η οργάνωση αρωγής με έδρα τη Μασσαλία.

Στο πλήρωμα του πλοίου υποδείχθηκε από τις ιταλικές αρχές ως ασφαλές λιμάνι όπου έπρεπε να πλεύσει το Σαλέρνο, 450 ναυτικά μίλια (833 χιλιόμετρα) από το σημείο όπου έγινε η διάσωση.

Αργότερα χθες το Geo Barents, έτερο πλοίο που συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και μισθώνεται από άλλη γαλλική ΜΚΟ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έσωσε 440 ανθρώπους που κινδύνευαν στα ανοικτά της Μάλτας, υπό δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, εν μέσω καταιγίδας.

«Έπειτα από επιχείρηση 11 και πλέον ωρών, η διάσωση ολοκληρώθηκε και συνολικά 440 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 γυναίκες και 30 παιδιά, είναι πλέον ασφαλείς» πάνω στο Geo Barents, τόνισε η οργάνωση μέσω Twitter.

Τον Φεβρουάριο, οι ιταλικές αρχές ακινητοποίησαν το πλοίο της MSF, κατηγορώντας το πλήρωμά του πως παραβίασε τους νέους κανόνες για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές κατήγγειλαν πως η ιταλική κυβέρνηση που ανέλαβε τον Οκτώβριο, με επικεφαλής κόμμα της άκρας δεξιάς, κάνει συστηματική προσπάθεια να εμποδίζει κάθε προσπάθεια να προσφερθεί «βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν» στη θάλασσα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.

Επισήμαναν ιδίως τις συνέπειες νόμου που υποχρεώνει τα πλοία τους να κατευθύνονται «αμέσως» έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι της Ιταλίας, καθώς και του ότι τους υποδεικνύονται πλέον πάντοτε μακρινά λιμάνια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 μετανάστες.

Η γεωγραφική θέση της Ιταλίας την έχει μετατρέψει στον προορισμό αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να περάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Η Ρώμη διαμαρτύρεται για μια δεκαετία για τον αριθμό των αφίξεων. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη, πάνω από 14.000 μετανάστες έχουν αφιχθεί στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, έναντι περίπου 5.300 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 4.300 το 2021.

Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι επιδεινώνουν την κρίση και ενθαρρύνουν τους διακινητές ανθρώπων. Κι αυτό μολονότι στα πλοία των οργανώσεων αναλογεί μάλλον μικρό ποσοστό των ανθρώπων που φθάνουν στις ιταλικές ακτές: οι περισσότεροι διασώζονται από σκάφη της ακτοφυλακής ή του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας.