ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Κάμερον: Η συνέπεια για την Βρετανία από το Brexit θα είναι μια χαμένη δεκαετία

Ντ. Κάμερον: Η συνέπεια για την Βρετανία από το Brexit θα είναι μια χαμένη δεκαετία
REUTERS/ NEIL HALL

“Η συνέπεια του Brexit θα είναι μια χαμένη δεκαετία για το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

"Θα έχουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας", κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που "θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας", σημείωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC και κάλεσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. "Δεν μειώνεται η χώρα σας ευρισκόμενη εντός της ΕΕ, αντιθέτως, ενισχύεται", είπε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, τόνισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από "ένα σχέδιο που απέτυχε".

"Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης”, σημείωσε ο Φάρατζ στην ίδια εκπομπή, εκτιμώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα πάει μια χαρά μόνο του.

Όπως επανέλαβε ο ίδιος, η βασική ανησυχία των Βρετανών είναι η μαζική είσοδος μεταναστών από χώρες της Ε.Ε., την οποία επιτρέπει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της Ένωσης.

Ο πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία χαιρέτισε ως μια "δύναμη ειρήνης και συμφιλίωσης".

"Η ΕΕ συγκροτήθηκε σε μια Ευρώπη κατεστραμμένη πέραν πάσης περιγραφής από τον πόλεμο και διαμόρφωσε μια ήπειρο που μέχρι πρόσφατα συνέβαλε σε περισσότερη ανθρώπινη ευημερία και περισσότερη κοινωνική φροντίδα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας", γράφει Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι σε άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday.

Όπως είπε, οι Βρετανοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με την ίδια φιλοδοξία και τον ίδιο ιδεαλισμό.

"Θα κάνουμε μια επιλογή που θα αλλάξει τη ζωή όλων μας καθώς και των επόμενων γενεών, τόσο σε αυτή τη χώρα και, εμμέσως, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης", συνεχίζει ο Ουέλμπι τονίζοντας ότι το όραμα της Βρετανίας για το μέλλον "δεν μπορεί να αφορά μόνο τους εαυτούς μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι δεν θέλει να υπαγορεύσει στους άλλους πώς να ψηφίσουν και τόνισε ότι δεν έχει καμία θεϊκή οδηγία για το ποια είναι η σωστή απάντηση. "Όμως σε ό,τι με αφορά, βασισμένος σε αυτά που είπα και την εμπειρία που απέκτησα, θα ψηφίσω υπέρ της παραμονής", διευκρίνισε.

Ο Ουέλμπι σημείωσε ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί θα πρέπει κατόπιν να συμφιλιωθούν, να εργαστούν σκληρά και να ξεχάσουν τον διχασμό που προκλήθηκε από τις δύο αντίπαλες εκστρατείες, υπέρ και κατά της παραμονής.