Ενοχλημένος ο Ερντογάν από την υποδοχή του στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι
Εάν κάποιος ήθελε να κάνει μια υπόθεση που ισχύει, αυτή θα μπορούσε να είναι η διαπίστωση ότι ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας δεν έχει την καλύτερη εβδομάδα στις σχέσεις του με τον κόσμο εκτός των δικών του συνόρων.
Μετά το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας που προκάλεσε ο ίδιος όταν σχολίασε ότι οι Γερμανοί βουλευτές με τουρκική καταγωγή που υπερψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (1915) από τη Μπούντεσταγκ έχουν «μολυσμένο αίμα» (χαρακτηρισμός που έκανε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να εκφράσει με επιστολή την ανησυχία του για τις «λεκτικές επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη της Μπούντεσταγκ» αλλά και τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ να πει ότι «όποιος επιχειρήσει να πιέσει ή να απειλήσει βουλευτές πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το γερμανικό κοινοβούλιο»), ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν φέρεται να επιστρέφει από την κηδεία του Μοχάμεντ Άλι συντομότερα από όσο περίμενε.
Ο τούρκος πρόεδρος είναι ενοχλημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οργανωτές, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Λίγες μέρες μετά την άρνηση των οργανωτών αλλά και της οικογένειας του πυγμάχου να του επιτρέψουν να εκφωνήσει επικήδειο ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον γαμπρό του και υπουργό Ενέργειας της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι. Ωστόσο αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που o αρχικός σχεδιασμός την προσδιόρισε μέχρι και σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News, η οποία επικαλείται πηγές στο προεδρικό γραφείο, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον φαίνεται πως υπήρξε διένεξη ανάμεσα στους σωματοφύλακες του αρχηγού του τουρκικού κράτους και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα και το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σ' ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη και υπερασπίσθηκε σ' όλη τη ζωή του τις ειρηνικές και παγκόσμιες αξίες του ισλάμ.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επλήγη αυτή την εβδομάδα από ακόμη μία βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν κούρδοι αντάρτες και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα.