Στο Κίεβο η Γέλεν: Μυστική και αιφνίδια επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ
Το Κίεβο επισκέφτηκε νωρίτερα τη Δευτέρα (27/2) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, με σκοπό την προώθηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και με την κατάσχεση των ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ειδικότερα, η υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους παρέχοντας για μία ακόμη φορά διαβεβαιώσεις πως «η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ η Γέλεν.
Από την πλευρά του, ο Σμίχαλ, ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία, με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας και του στρατού της και «την κατάσχεση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου αυτά να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας».
Ωστόσο, η Γέλεν επεσήμανε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων.
Επιπλέον, η Γέλεν ανακοίνωσε τη μεταφορά της πρώτης δόσης 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομικής και δημοσιονομικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον, συνολικού ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι, η υπουργός χαιρέτισε τις ενέργειες του Ζελένσκι για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς - ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ δαπανάται με υπευθυνότητα.
Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού κατά την άφιξή της
Η επίσκεψη της Γέλεν γίνεται μια εβδομάδα αφότου ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Κίεβο και υποσχέθηκε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και νέες κυρώσεις στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν μέρες αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης από τις ΗΠΑ εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου.
Όπως και ο Μπάιντεν, το επιτελείο της Γέλεν προσπάθησε να κρατήσει μυστική την επίσκεψη μέχρι η υπουργός να αναχωρήσει από το Κίεβο.
Λίγο πριν την άφιξή της στην πρωτεύουσα, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού της πόλης ήχησαν ως προειδοποίηση, αν και συχνά αποδεικνύονται εσφαλμένοι συναγερμοί.
Η Γέλεν κατέθεσε στεφάνι σε ένα μνημείο για τους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, λέγοντας: «Βλέπω από πρώτο χέρι τον καταστροφικό απολογισμό του βάναυσου πολέμου του Πούτιν».
Στήριξη προϋπολογισμού
Η Γέλεν επισκέφθηκε το Κίεβο στο δρόμο της επιστροφής στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση των ηγετών των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της G20 στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας, όπου προέτρεψε τους ομολόγους της να ενισχύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και επέμεινε στους ομολόγους της στην G20 να καταδικάσουν σθεναρά τη ρωσική εισβολή.
Από την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης και η τελευταία εκταμίευση θα φέρει το ύψος της βοήθειας σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με επιπλέον 8,65 δισεκατομμύρια δολάρια να αναμένονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα τελευταία κονδύλια αποτελούν μέρος των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά προγράμματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο ως μέρος της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Η Γέλεν είπε ότι μια τέτοια οικονομική στήριξη διατηρεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, τα σχολεία ανοιχτά και τις συντάξεις καταβληθείσες, παρέχοντας ένα «θεμέλιο σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ουκρανική αντίσταση.
«Μια διαρκής στρατιωτική προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει χωρίς μια αποτελεσματική κυβέρνηση στο εσωτερικό», δήλωσε σε ένα σχολείο στο Κίεβο, όπου οι μισθοί των δασκάλων, των διοικητικών υπαλλήλων και του προσωπικού υποστήριξης προέρχονται από τα κονδύλια στήριξης από τον αμερικανικό προϋπολογισμό.
«Η διατήρηση μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανταποκρίνεται στις ρωσικές επιθέσεις και σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε η Γέλεν.
Η Ουκρανία εκτιμάται ότι χρειάζεται 40 έως 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση για το έτος 2023, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της και διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα δανείου 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καλύψει εν μέρει το κενό.