ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Στέρτζον: «Γνωρίζω ότι τώρα είναι η ώρα να παραιτηθώ»

Όπως είπε, ένιωθε ότι δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει στη θέση της πρωθυπουργού όλα όσα της αξίζει και πως είχε καθήκον να το πει τώρα (Jane Barlow/Pool photo via AP)

Η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (15/2) την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Σκωτίας έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Σε συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο, είπε ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να εκλεγεί διάδοχος.

Η Στέρτζον είπε ότι γνωρίζει ότι «είναι τώρα η ώρα» να παραιτηθεί από το αξίωμά της, προσθέτοντας ότι «είναι σωστό για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα».

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν κάποιοι σε ολόκληρη τη χώρα που θα αισθάνονται αναστατωμένοι από αυτή την απόφαση και από το γεγονός ότι την παίρνω τώρα. Φυσικά, για ισορροπία, θα υπάρξουν άλλοι που –πώς να το θέσω– θα αντιμετωπίσουν μια χαρά τις ειδήσεις, τέτοια είναι η ομορφιά της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Αλλά για όσους νιώθουν σοκαρισμένοι, απογοητευμένοι, ίσως ακόμη και λίγο θυμωμένοι μαζί μου, μην αμφιβάλλετε ότι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο για μένα».

«Η απόφασή μου προέρχεται από συναίσθηση του καθήκοντος και αγάπης. Σκληρή αγάπη ίσως, αλλά αγάπη παρ' όλα αυτά για το κόμμα μου και κυρίως για τη χώρα», εξήγησε, σύμφωνα με την Guardian.

Στη συνέχεια η Στέρτζον είπε ότι «πάλευε» με την παραίτηση εδώ και «μερικές εβδομάδες» και παραθέτοντας τους λόγους για την κίνησή της, τόνισε ότι δεν συνιστά αντίδραση σε «βραχυπρόθεσμες πιέσεις».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «δύσκολα ζητήματα» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος ηγέτης του SNP για να προωθήσει το επιχείρημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως το κόμμα της «βρίσκεται σταθερά στην πορεία για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ οι αντίπαλοί μας παραμένουν σε αδιέξοδο».

«Οι μεμονωμένες δημοσκοπήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά είμαι σταθερά της άποψης ότι υπάρχει πλέον πλειοψηφική υποστήριξη για την ανεξαρτησία στη Σκωτία. Αλλά αυτή η υποστήριξη πρέπει να εδραιωθεί και πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω, εάν η ανεξάρτητη Σκωτία μας θέλει να έχει τα καλύτερα δυνατά θεμέλια. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ξεπεράσουμε το χάσμα στην πολιτική της Σκωτίας και η κρίση μου τώρα είναι ότι ένας νέος ηγέτης θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», τόνισε.

Όπως είπε, ένιωθε ότι δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει στη θέση της πρωθυπουργού όλα όσα της αξίζει και πως είχε καθήκον να το πει τώρα.

Κάνοντας μια αναδρομή, είπε ότι το να οδηγήσεις τη Σκωτία μέσω της πανδημίας ήταν «μακράν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει», προσθέτοντας ότι το βάρος της ευθύνης ήταν «τεράστιο».

«Μόλις πρόσφατα σκέφτομαι ότι άρχισα να καταλαβαίνω, πόσο μάλλον να επεξεργάζομαι, τη σωματική και ψυχική επίδρασή του πάνω μου», είπε.

Έκανε, επίσης, αναφορά, στον πολωτικό λόγο που βιώνει κάποιος που παραμένει σε αυτό το αξίωμα για πολύ καιρό.

Η παραίτησή της, είπε, θα «ελευθερώσει» το SNP να λάβει μια απόφαση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επιδίωξης της ανεξαρτησίας «χωρίς να ανησυχώ για τις αντιληπτές συνέπειες από την ηγεσία μου».

Κλείνοντας, τόνισε ότι σκοπεύει να είναι εκεί όταν η Σκωτία κερδίσει την ανεξαρτησία της, ενώ δεν εξέφρασε γνώμη για το ποιος ήθελε να τη διαδεχθεί ως αρχηγός του SNP.

Η Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κατά το οποίο οι πολίτες τάχθηκαν σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα ενεπλάκη σε διένεξη όσον αφορά τις πολιτικές για τους διεμφυλικούς μετά την υιοθέτηση από την Σκωτία της Μεταρρύθμισης Αναγνώρισης Γένους, η οποία καθιστά ευκολότερη νομικά την αλλαγή φύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης