ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ενοχλημένος από τη στάση της Τουρκίας - Ζητάει νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ζελένσκι: Ενοχλημένος από τη στάση της Τουρκίας - Ζητάει νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ AP Photo

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, ενώ αναφέρθηκε και στις συμπεριφορές κάποιων χωρών, που ενώ είναι εταίροι της Ουκρανίας ταυτόχρονα είναι και οικονομικοί εταίροι της Ρωσίας, εννοώντας την Τουρκία. 

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

«Προσβεβλημένος» από τη στάση κάποιων χωρών, όπως η Τουρκία, νιώθει ο Ζελένσκι

Σχετικά με το επερχόμενο πακέτο κυρώσεων, που η Ε.Ε. προσδοκά να εγκριθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι νιώθει «προσβεβλημένος» με τη συμπεριφορά χωρών «που είναι εταίροι μας αλλά είναι οικονομικοί εταίροι της Ρωσίας».

Εκ των βασικών στόχων της συγκεκριμένης αναφοράς είναι η Άγκυρα, που δεν έχει υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Μόσχας, ενώ έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για Ρώσους ολιγάρχες καθώς και σε κεντρικό κόμβο παράκαμψης των απαγορεύσεων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.