ΚΟΣΜΟΣ

15 χρόνια στο Διάστημα κλείνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

NASA

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο επιστημονικό εγχείρημα στην ιστορία του ανθρώπου.

Η δημιουργία του σηματοδότησε μία νέα εποχή για την έρευνα του Διαστήματος. Η ανθρώπινη παρουσία είναι μόνιμη, πλέον, ενώ η επιστημονική έρευνα απέκτησε τη δυνατότητα να διεξάγει πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας ήταν οι ΗΠΑ ενώ στον ISS συμμετέχουν ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ρωσία, 11 κράτη - μέλη της ΕSA και η Βραζιλία.

Οι κοσμοναύτες που τον κατοικούν εναλλάσσονται και τον συντηρούν, τον συναρμολογούν, κάνουν πειράματα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που απλά τον επισκέπτονται. Το μέγεθός του είναι περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του MIR. Ζυγίζει περίπου μισό τόνο και οι εσωτερικοί του χώροι αντιστοιχούν σε αυτούς ενός Boeing 747.


Το πρώτο πλήρωμα έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2000.

Το υψηλό κόστος της δημιουργίας του ήταν αυτό που απαιτούσε τη διεθνή συνεργασία καθώς ξεπερνούσε τα 100.000.000$. Ο σταθμός βρίσκεται 400km πάνω από τη Γη, σε τροχιά 51,6 μοίρες από το Εκουαδόρ, ενώ χρειάζεται 90 λεπτά για να ολοκληρώσει την περιστροφή του γύρω από τη γη. Βασικός στόχος της δημιουργίας του αποτελεί η διεξαγωγή πειραμάτων σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ρωσικός πύραυλος ήταν αυτός που μετέφερε το πρώτο κομμάτι του και το έθεσε σε τροχιά.

Το 2007 ο ISS υποδέχθηκε τον πρώτο Τουρίστα του Διαστήματος, τον Τσαρλς Σιμόνι, ο οποίος και έμεινε σε αυτόν για 12 ημέρες.

International Space Station celebrates 15 years of human life in space
Του Ben Brumfield, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης