Κορωνοϊός στην Κίνα: Ο πλανήτης αγωνιά και το Πεκίνο ζητά συσπείρωση για μια «τελική νίκη»
Την ώρα που αξιωματούχοι υγείας από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, το Πεκίνο ζητάει από τους πολίτες να συσπειρωθούν μια «τελική νίκη» επί του ιού, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο χάος και τεράστιες απώλειες.
Στη Δύση επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά από τη χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Κίνα, καθώς τα 1,4 δισ. του πληθυσμού της χώρας δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν έχει φυσική ανοσία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πολλά γραφεία τελετών και νοσοκομεία στην Κίνα δηλώνουν πως έχουν… πελαγώσει, με ειδικούς από όλο τον κόσμο να εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θάνατοι από την Covid – 19 συνολικά, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών Αρχών της χώρας μιλούν για πέντε ή και λιγότερους θανάτους ημερησίως μετά από την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων.
«Αυτό είναι γελοίο» λέει 66χρονος κάτοικος του Πεκίνου, ο οποίος έδωσε μόνο το επώνυμό του, Ζανγκ, στο πρακτορείο Reuters.
«Τέσσερις στενοί μου συγγενείς πέθαναν. Από μια και μόνο οικογένεια. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής με τους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο αναφορικά με το τι συνέβη εδώ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η Κίνα έχει απορρίψει το διεθνή σκεπτικισμό απέναντι στα στατιστικά της στοιχεία, κάνοντας λόγο για πολιτική απόπειρα σπίλωσης της προσπάθειάς της να πολεμήσει τον ιό.
«Η Κίνα και ο κινεζικός λαός θα κερδίσουν σίγουρα αυτή την τελική νίκη κατά της πανδημίας» γράφει σήμερα η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily.
Σε άρθρο της, η εφημερίδα απορρίπτει την κριτική που έχει δεχτεί η χώρα για τις πολιτικές απομόνωσης, τα lockdown και τα μαζικά τεστ που είχαν υιοθετηθεί από πλευράς της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το Πεκίνο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένο μετά από την υιοθέτηση μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα από ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο για μια παράλογη κίνηση, χωρίς επιστημονική βάση.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αποφασίσει την επιβολή μέτρων στους Κινέζους ταξιδιώτες είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ινδία ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν σήμερα μια συντονισμένη απάντηση στη νέα αυτή υγειονομική πρόκληση.
Ανησυχία για τα επίσημα στοιχεία
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνάντησαν την Τρίτη Κινέζους επιστήμονες, υπό το φόβο ότι το Πεκίνο είναι ανειλικρινές απέναντι στη Δύση και δεν αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία για την ιογενή αλληλουχία και να μοιραστεί δεδομένα για τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του, ο ΠΟΥ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών μέσα στην ημέρα.
Το Reuters αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι ο ΠΟΥ δεν είχε λάβει νέα στοιχεία για τις νοσηλείες της Covid -19 στην Κίνα, κάνοντας ειδικούς από όλο τον κόσμο να διερωτηθούν εάν το Πεκίνο προσπαθεί να αποκρύψει στοιχεία.
Η Κίνα ανακοίνωσε πέντε θανάτους από κορωνοϊό την Τρίτη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε 5.258 νεκρούς -αριθμό εξαιρετικά χαμηλό με βάση τα παγκόσμια δεδομένα.
Η εταιρεία ανάλυσης ιατρικών δεδομένων Airfinity εκτιμά πως περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως από κορωνοϊό κάθε μέρα.