ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής στον πρώτο γύρο

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής στον πρώτο γύρο
Η προεδρία του Μακάρθι αντιμετωπίστηκε με αυξανόμενη αντίθεση από το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που η νέα διετής νομοθετική διαδικασία του 118ου Κογκρέσου των ΗΠΑ, ξεκίνησε σήμερα AP Photo/Susan Walsh

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφεραν σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους από τον πρώτο γύρο, αφού σχεδόν 20 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, Κέβιν Μακάρθι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Η προεδρία του Μακάρθι αντιμετωπίστηκε με αυξανόμενη αντίθεση από το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που η νέα διετής νομοθετική διαδικασία του 118ου Κογκρέσου των ΗΠΑ, ξεκίνησε σήμερα.

Έτσι, το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί στη θέση αυτήν τη Νάνσι Πελόζι δεν μπόρεσε να πείσει τους «τραμπικούς» βουλευτές που δεν τον θεωρούν «αρκετά συντηρητικό», ένδειξη των διαφωνιών στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τις ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος.

Έπεισε 203, του χρειάζονταν 218 για να εκλεγεί

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, του τρίτου στην ιεραρχία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακάρθι έλαβε μόνο 203 ψήφους, αφού 19 «τραμπικοί» δεν τον στήριξαν. «Ο Κέβιν δεν πιστεύει τίποτα, δεν έχει ιδεολογία», είπε για τον υποψήφιο του κόμματός του ο Ματ Γκετς από τη Φλόριντα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία.

Όμως για να το κάνουν αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών εβδομάδων: το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχόμενες ψηφοφορίες.