ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα - κορωνοϊός: Το νέο «ξύπνημα» του «κόκκινου δράκου» δεν θα είναι εύκολο

Κίνα - κορωνοϊός: Το νέο «ξύπνημα» του «κόκκινου δράκου» δεν θα είναι εύκολο
Η Κίνα μοιάζει για ακόμη μία χρονιά, το 2023, να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του διεθνούς ενδιαφέροντος AP Photo/Ng Han Guan

Η Κίνα επιστρέφει στην μετά Covid εποχή τελευταία κι αυτό αναμένεται να απασχολήσει ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να σταματήσει μετά από σχεδόν τρία χρόνια την πιο αυστηρή πολιτική ελέγχου της πανδημίας παγκοσμίως αναμένεται να δημιουργήσει σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς αρχικά στο εσωτερικό της χώρας και σε δεύτερο χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άρση με τρόπο «βίαιο» των αυστηρών περιορισμών έχει ήδη αρχίσει να δίνει μαζικό αριθμό νέων κρουσμάτων με τους κινέζους να επιμένουν να μην δίνουν αναλυτικά νούμερα μολύνσεων και θανάτων από τον κορωνοϊό.

Τα κρούσματα αυτά με τον πληθυσμό να κινείται, να εργάζεται και να ζει όπως και πριν θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Τα νοσοκομεία της Κίνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν το συγκεκριμένο κύμα όπως ήταν άλλωστε πρακτικά αδύνατο να το κάνουν ακόμη και τα πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα στον πλανήτη.

Η άρση των αυστηρών περιορισμών έχει ήδη αρχίσει να δίνει μαζικό αριθμό νέων κρουσμάτωνAP/Ng Han Guan

Αυτή την στιγμή είναι πολύ πιθανό η Κίνα, με το «πάγωμα» της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, να δημιουργεί ένα δικό της εσωτερικό «τσουνάμι» Covid.

Η πανδημία και οι πολύ αυστηροί περιορισμοί έφεραν συρρίκνωση και στην οικονομία. Επιχειρήσεις έκλεισαν, εργοστάσια μείωσαν σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές και το restart φαίνεται να γίνεται σε συνθήκες που κάθε άλλο από «βολικές» φαντάζουν. Οι μικρές επιχειρήσεις, η εστίαση και ο ξενοδοχειακός κλάδος ουσιαστικά για τρία χρόνια μπήκαν στον πάγο και σήμερα καλούνται να κάνουν επανεκκίνηση σε μία αγορά που ναι μεν «διψά» να ζήσει ξανά αλλά παραμένει άγνωστο το πως θα το πράξει καθώς με το κορωνοϊό σε ελεύθερη διασπορά οι κίνδυνοι είναι εξίσου μεγάλοι με αυτούς της «κατάργησης» των όποιων δικαιωμάτων και ελευθερίας υπήρχε στην χώρα.

Η Κίνα επίσης είναι μία οικονομία η οποία βασίζει την ανάπτυξή της σε ποσοστό που ξεπερνά το 35% στις εξαγωγές. Σήμερα με την απόφαση για επιστροφή στην κανονικότητα ο κόσμος έχει προχωρήσει. Για την ακρίβεια είναι αντιμέτωπος με μεγάλες οικονομικές και όχι υγειονομικές προκλήσεις.

Ο υψηλός πληθωρισμός παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται και κυρίως οι δυσοίωνες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης για κάθε μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, ουσιαστικά φέρνουν ακόμη έναν πονοκέφαλο για την Κίνα.

Με παραγωγή ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα η Κίνα αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα είναι αδύνατο να διοχετεύσει τον πλούτο της στο εξωτερικό καθώς οι αγοραστές σήμερα περισσότερο από ποτέ τον 21ο αιώνα είναι συνολικά «κουμπωμένοι» και κυρίως διστακτικοί.

Σε κάθε περίπτωση η Κίνα μοιάζει για ακόμη μία χρονιά, το 2023, που έρχεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του διεθνούς ενδιαφέροντος είτε για καλό είτε για κακό.

Το πρώτο τρίμηνο παρά την διαφαινόμενη επανεκκίνηση δεν αναμένεται ανάπτυξη ενώ οριακό από το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει και πάλι η αργή άνοδος. Και όλα αυτά μόνο σε περίπτωση που η Κυβέρνηση της χώρας δεν λάβει κάποια ακραία απόφαση αναφορικά με την Ταϊβάν και την Βόρεια Σινική θάλασσα.