ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Πούτιν με τον Σι - Στη Ρωσία το 2023 ο Κινέζος πρόεδρος

Επικοινωνία Πούτιν με τον Σι - Στη Ρωσία το 2023 ο Κινέζος πρόεδρος
Η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων» AP / Mikhail Klimentyev/ Sputnik/ Kremlin

Την πρόθεση της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα εκδήλωσε την Παρασκευή (30/12) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας ότι αναμένει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του 2023.

Ειδικότερα, στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν δηλώνει «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα».

Ο ίδιος δήλωσε πως η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων».

Αναλυτικότερα, ο Πούτιν δήλωσε πως οι σχέσεις Κίνας- Ρωσίας αποκτούν κομβικό ρόλο, ως σταθεροποιητικού παράγοντα και πως έχει στόχο να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ εγκωμίασε την αντίσταση της Μόσχας και του Πεκίνου μπροστά στις δυτικές «πιέσεις».

«Στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένων πιέσεων και προκλήσεων της Δύσης, υπερασπιζόμαστε τις θέσεις αρχών μας» συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, μάλιστα, ότι «ο συντονισμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή (...) χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης».

«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι δύο δυνάμεις έχουν «την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας».

Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.

Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να είναι τώρα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Ωστόσο, το Πεκίνο έως τώρα είναι πολύ προσεκτικό ως προς την παροχή άμεσης υλικής υποστήριξης στη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Κίνας.