ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Σε εξέλιξη η απολογία της Έυας Καϊλή - Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος

Qatar Gate: Σε εξέλιξη η απολογία της Έυας Καϊλή - Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος
Η κρίσιμη ώρα της απολογίας ενώπιον της Δικαιοσύνης έφτασε για την Εύα Καϊλή (Parlamento Europeo vía AP)

Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης βρίσκεται η Εύα Καϊλή,  για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ στο πολύκροτο Qatar Gate.

Η κ. Καϊλή παρουσιάστηκε στον ανακριτή στις Βρυξέλλες στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ο οποίος θα κρίνει την προφυλάκιση ή μη της ευρωβουλευτή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι μακρά, ενώ σε κάθε περίπτωση θα κριθεί εάν η ίδια είναι ύποπτη φυγής ή αν υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Tο δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα να έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Η υπόθεση απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τον ιταλικό και γαλλικό Τύπο ιδιαιτέρως, να κάνουν εκτενή ρεπορτάζ για τις εξελίξεις.

«Την πρόδωσε ο σύντροφός της»

Ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωκοινοβουλίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πέταξε χθες, Τετάρτη (21/12) για τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με την πελάτισσά του. Μαζί με τον έταιρο συνήγορό της Αντρέ Ριζόπουλο, συζητούσαν επί τέσσερις ώρες την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου.

Η Εύα Καϊλή «εμπιστεύτηκε» τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, και «την πρόδωσε», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντηση μαζί της, προσθέτοντας πως η ίδια είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη.

«Τα χρήματα που βρέθηκαν ανήκαν στον Αντόνιο Παντσέρι», υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος, υποδεικνύοντας την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, οι δηλώσεις του κ. Δημητρακόπουλου έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Καϊλή στους ανακριτές. Η εφημερίδα La Repubblica, αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά και ότι γνώριζε τη δραστηριότητα του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. «Η κυρία Καϊλή δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα» που βρέθηκαν στο σπίτι της «για να τα κρύψει», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Δημητρακόπουλος από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως η πελάτισσά του δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, εξήγησε, ισχυρίζεται ότι της είπαν για τα χρήματα όταν ο σύντροφός της συνελήφθη κοντά στο γκαράζ του σπιτιού τους. Εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να βρει τον ιδιοκτήτη των χρημάτων, δηλαδή τον Παντσέρι, για να του τα παραδώσει. «Μια επιλογή ήταν να παραδώσει τον σύντροφό της στην αστυνομία, μια άλλη ήταν να επιστρέψει τα χρήματα στον ιδιοκτήτη τους. Η Καϊλή δεν είχε καμία υποχρέωση να αναφέρει τον σύζυγό της σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο δικηγόρος.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα:

  • Αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και αφετέρου
  • ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία, είτε μιλώντας με πρόσωπα - κλειδιά.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

«Φρένο» στις διαρροές από τη βελγική εισαγγελία

Από πολιτική άποψη, η Εύα Καϊλή είναι το μεγάλο όνομα της υπόθεσης Gatar Gate και οι δηλώσεις της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής για την υπόθεση, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ενόψει της σημερινής διαδικασίας, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αποφάσισε να επιβάλει περιορισμό στις διαρροές που ανέκαμψαν τις τελευταίες ημέρες, ανοίγοντας μια ad hoc έρευνα. «Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι' αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη βελγική εφημερίδα L'Echo.

Το κρίσιμο ερώτημα

Σίγουρα όσο περνούν οι μέρες η έρευνα γίνεται πιο περίπλοκη, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων. Μεταξύ των ευρωβουλευτών, οι ψηφοφορίες επανέρχονται όχι μόνο για το Κατάρ αλλά και για την άλλη χώρα που εμπλέκεται στην υπόθεση, το Μαρόκο.

Το Ραμπάτ, σε ορισμένα τηλεγράφημα του 2014, όρισε τον Παντσέρι ως «φίλο» και περιέγραψε τον ρόλο του στην άσκηση πίεσης σε ορισμένα ζητήματα, όπως η γεωργική συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου ή το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Ο αριθμός των υπόπτων δεν έχει αλλάξει, αλλά η εικόνα θα μπορούσε να εξελιχθεί. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, για παράδειγμα, ανέφερε νέες δηλώσεις του Παντσέρι στους ανακριτές, στους οποίους είχε υποδείξει τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλλα ως αποδέκτη των «δώρων» του.

Σε όλα αυτά προστίθεται το ερώτημα που κυριαρχεί επί του παρόντος στους διαδρόμους των Βρυξελλών: γνώριζε με κάποιο τρόπο η Επιτροπή; «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνεχείς έρευνες και ότι τα γεγονότα είναι σοβαρά. Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για το τι συνέβη, αλλά δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Πίτερ Στάνο.