ΚΟΣΜΟΣ

Ερίκ Ζεμούρ: Απόρριψη της προσφυγής και καταδίκη του Γάλλου ακροδεξιού

Ο Ζεμούρ, καταδικάστηκε με την κατηγορία της υποκίνησης φυλετικού μίσους καθώς είχε δηλώσει, ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες «δεν έχουν δουλειά εδώ, είναι κλέφτες, είναι φονιάδες, είναι βιαστές» AP / Jean-Francois Badias

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τρίτη (20/12), ότι η καταδίκη του Ερίκ Ζεμούρ από την γαλλική δικαιοσύνη για υποκίνηση φυλετικού μίσους και διακρίσεων δεν συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προκύπτει παραβίαση του Αρθρου 10, επειδή «η παρέμβαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του προσφυγόντος ήταν αναγκαία σε μία δημοκρατική κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».

Το χρονικό της δίκης υπό τις κατηγορίες της πρόκλησης φυλετικού μίσους

Ο Γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, πρώην παρουσιαστής εκπομπής που μεταδιδόταν από τον σταθμό «CNews», ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου 2021, είχε καταδικαστεί για πρόκληση φυλετικού μίσους και της φυλετικής εξύβρισης τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για τις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Ζεμούρ, προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασής αυτής στο διεθνές δικαστήριο κατά της καταδίκης του από την γαλλική δικαιοσύνη το 2018 επικαλούμενος το Αρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ελευθερία της έκφρασης.

Συγκεκριμένα, ο Ζεμούρ, κατά την διάρκεια συζήτησης στην εκπομπή του για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, είχε δηλώσει ότι «δεν έχουν δουλειά εδώ, είναι κλέφτες, είναι φονιάδες, είναι βιαστές, αυτό είναι, πρέπει να τους στείλουμε πίσω και δεν πρέπει να έρχονται».

Κατόπιν της κατακραυγής που δέχθηκε από πλήθος οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο 64χρονος Ερίκ Ζεμούρ αναγκάσθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 να αποχωρήσει από την καθημερινή εκπομπή του «Cnews», προκειμένου να ασχοληθεί με τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Σημειώνεται, δε, ότι ο μισαλλόδοξος λόγος του αποτέλεσε κομβικό στοιχείο της πολιτικής του αντζέντας.

Το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης «θεωρεί ότι οι δηλώσεις του δεν περιορίσθηκαν σε κριτική του ισλάμ, αλλά περιλάμβαναν, δεδομένης της συγκυρίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στην οποία εντάχθηκαν, τάση διακριτικής μεταχείρισης τέτοιας που ισοδυναμεί με έκκληση προς τους τηλεθεατές για την απόρριψη ή τον αποκλεισμό της μουσουλμανικής κοινότητας».

Το 2018, η γαλλική δικαιοσύνη έκρινε ότι δηλώσεις του Ζεμούρ κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το 2016 συνιστούσαν διακριτική μεταχείριση κατά των μουσουλμάνων. Τότε, ο Ερίκ Ζεμούρ είχε δηλώσει από την τηλεόραση, στο πλαίσιο προώθησης βιβλίου του, ότι πρέπει να δοθεί στους μουσουλμάνους «η επιλογή ανάμεσα στο ισλάμ και την Γαλλία» λέγοντας ότι η Γαλλία ζει «εδώ και 30 χρόνια μία εισβολή» ενώ συνέχισε «αμέτρητες γαλλικές συνοικίες όπου πολλά κορίτσια φορούν μαντίλα» και «παίζεται ένας αγώνας εξισλαμισμού εδάφους, ένας ιερός πόλεμος».

Για τις δηλώσεις αυτές, του επεβλήθη σε πρωτόδικο βαθμό χρηματική ποινή, η οποία μειώθηκε στο εφετείο. Τέλος, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του κατά της δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

Ο Ερίκ Ζεμούρ, οι εμπρηστικές δηλώσεις του οποίου τον έχουν οδηγήσει επανειλημμένως ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, παραμένει στην πολιτική με ένα κίνημα που ονομάζεται Reconquête (Επανάκτηση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης