ΕΕ: Το μεγάλο στοίχημα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου - Οι αποφάσεις
Μετά από τριάντα ώρες διαβουλεύσεων, επιτεύχθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συμφωνία για την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου, σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ή με άλλα λόγια της αγοράς εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, του βασικού εργαλείου πολιτικής στην Ευρώπη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.
«Η συμφωνία (...) θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τους στόχους (της ΕΕ) για το κλίμα στους βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα εγγυηθούμε πως οι πιο ευάλωτοι πολίτες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προστατευτούν κατά τη μετάβαση», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, ο Μαριάν Γιουρέτσκα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τι προβλέπεται
- Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και όσοι καλύπτονται από το ETS θα πρέπει να περιορίσουν τη ρύπανση κατά ποσοστό 62% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ποσοστό μεγαλύτερο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Προοδευτική επέκταση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής σχεδιάζεται και για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στις εκπομπές των πτήσεων αεροσκαφών αναφορικά με προορισμούς εντός της Ευρώπης. Από το 2028 το εν λόγω σύστημα αναμένεται να επεκταθεί και στις εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων, με πιθανές παρεκκλίσεις έως το 2030. Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι όλα τα έσοδα που παράγονται από την αγορά άνθρακα «θα δαπανηθούν» για δράσεις για το κλίμα.
- Πλήρης κατάργηση δρομολογείται των δωρεάν πιστοποιητικών CO2, που χορηγούνται στη βιομηχανία για να δύναται να ανταπεξέλθει των ανταγωνιστών της εκτός της ΕΕ έως το 2034. Ο προγραμματισμένος Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Ανθρακών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2026 στο τέλος μιας τριετούς μεταβατικής περιόδου.
Ο συνοριακός φόρος καλύπτει τους τομείς παραγωγής τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, σιδήρου και χάλυβα. Δίνεται, δε το δικαίωμα στα κράτη- μέλη να περιορίζουν τα έσοδά τους, προκειμένου να δύναται να υποστηρίζουν εταιρείες που κινδυνεύουν να πληγούν από τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν αδειών.
- Τα νοικοκυριά αναμένεται να πληρώνουν φόρο άνθρακα για τα καύσιμα και τη θέρμανση με φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο από το 2027, με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί πλαφόν στην τιμή του έως το 2030. Εάν, μάλιστα, εξακολουθήσουν να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, η εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να αναβληθεί για ένα έτος.
- Τα έσοδα από τη νέα αγορά πρόκειται να τροφοδοτήσουν το «Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα», που θα διαθέτει κεφάλαια 86,7 δισεκ. δολαρίων. Στόχος είναι η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση.
Η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πρόβλεψη για κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου
Πάντως τον Οκτώβριο του 2022 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε την κορύφωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου,για το έτος 2025.
Η Ρωσία ανατρέπει τον παγκόσμιο χάρτη της ρύπανσης: οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου διεθνώς αναμένεται να φθάσουν στην «κορύφωσή τους» το 2025, εξαιτίας κυρίως του «αναπροσανατολισμού σε βάθος» των παγκόσμιων αγορών της ενέργειας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).
Οκτώ ημέρες πριν από την έναρξη της COP27, η παγκόσμια Σύνοδος για το κλίμα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Οργανισμός προειδοποίησε στην έκθεσή του για το 2022 εναντίον των «ρηγμάτων» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών ως προς τις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ζητεί «μείζονα διεθνή προσπάθεια» για να «μειωθεί» αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».