Συναγερμός στην Βόρεια Μακεδονία - Προειδοποιούν τουρίστες για βόμβες
Δημόσια έκκληση στους Γερμανούς υπηκόους απηύθυνε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας το Σάββατο (17/12), καθώς τους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση που επιλέξουν την Βόρεια Μακεδονία για επόμενο πιθανό τους ταξίδι. Υπάρχουν φόβοι, αλλά και αναρίθμητες απειλές για βόμβες στην καρδιά των Σκοπίων και όχι μόνο.
Μέσα από αξιόπιστα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε γνωστό πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα Σκόπια αντιμετωπίζουν πληθώρα απειλών για τοποθετήσεις βομβών.
Παράλληλα τα μέσα επισημαίνουν τον κίνδυνο, και την τρέχουσα κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, και συνηστούν στον κόσμο να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
«Απειλές για βόμβες εναντίον δημόσιων ιδρυμάτων και εγκαταστάσεων καταγράφηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα Σκόπια»
«Αρχικά στοχοποιήθηκαν σχολεία και δημόσια κτήρια, αλλά έκτοτε έχουν υπάρξει απειλές για τοποθέτηση βομβών και σε ξενοδοχεία και άλλα μη κυβερνητικά κτήρια. Τέλος, θεωρήθηκε απαραίτητη η εκκένωση στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, όπου χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία» σημειώνεται στην προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
Η Βόρεια Μακεδονία δέχεται πολλές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Μόλις χθες, απειλή για βόμβα έφθασε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και ανεστάλησαν οι πρωϊνές πτήσεις.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για "υβριδικές απειλές", οι οποίες έχουν ενταθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι απειλές αυτές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών φθάνουν μέσω συνδέσεων VPN από το εξωτερικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών αυτών απειλών. Ο Οσμάνι σημείωσε ότι πρόσφατα, υπήρξαν πολλές απειλές για βόμβες στην περιοχή, ιδίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.