ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Έκκληση για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Κρεμλίνο: Έκκληση για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας
«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Πεσκόφ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Το Κρεμλίνο απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα (12/12) έκκληση να διευθετηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων.

«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υποστηρίζουμε ότι όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να είναι εγγυημένα», πρόσθεσε ωστόσο.

Η ένταση αυξήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο αφού άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς και εκτόξευσαν βομβίδα κρότου λάμψης εναντίον των δυνάμεων της τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής Eulex.

Σέρβοι διαδηλωτές ύψωσαν επίσης οδοφράγματα που παραλύουν την κυκλοφορία σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία για να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού.

Το Κόσοβο καλεί για επέμβαση του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου προέτρεψε τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να επέμβουν αφού οι Σέρβοι διαδηλωτές της μειονότητας απέκλεισαν δρόμους και άγνωστοι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία το Σαββατοκύριακο εν μέσω αυξανόμενων εθνοτικών εντάσεων στο βορρά.

Σε συνέντευξη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ζήτησε από τη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, να εγγυηθεί την «ελευθερία μετακίνησης», καθώς κατηγόρησε «εγκληματικές συμμορίες» για το μπλοκάρισμα δρόμων, μεταδίδει το CNNi.

Μια εύθραυστη ειρήνη έχει διατηρηθεί στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει την αλβανική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σέρβοι της μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απάντησαν με βίαιη αντίσταση στις κινήσεις της Πρίστινα που θεωρούν αντι-σερβικές. Το Σάββατο, Σέρβοι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δέχθηκε αργότερα πυρά με φορητά όπλα σε πολλές τοποθεσίες και πυροβόλησε για αυτοάμυνα, ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Εν τω μεταξύ, μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ρίχτηκε σε αυτοκίνητο της EULEX, της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο πρώην αστυνομικός «κατηγορείται για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και επίθεση στη συνταγματική τάξη», σύμφωνα με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου, που τον κατηγορούν για οργάνωση επιθέσεων στην εκλογική επιτροπή και την αστυνομία της χώρας.

Μετά την έξαρση, η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και από τα δύο μέρη και απαίτησαν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλαν επίσης τις τοπικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο για τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε το Σάββατο ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει από την KFOR να επιτρέψει στη Σερβία να αναπτύξει στρατό και αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί άδεια.

Την Κυριακή, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία απαίτησε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων Σέρβων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επιδιώκει επίσης να εκτονώσει την ένταση στην περιοχή.

Ο Βούτσιτς κατηγόρησε τις αρχές στην Πρίστινα και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Κούρτι ότι πυροδότησαν εντάσεις κάνοντας «αμέτρητες μονομερείς κινήσεις».

«Όποτε κάποιος πιστεύει ότι έχουμε λύσει κάτι, εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα», είπε ο Βούτσιτς.

Οι Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Το Κοσσυφοπέδιο αργότερα συμφώνησε να αναβάλει την απόφαση και το Βελιγράδι είπε ότι θα σταματήσει να εκδίδει νέους σερβικούς αριθμούς πινακίδων.

Ο Βούτσιτς ζήτησε την απελευθέρωση των πρόσφατα συλληφθέντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου «καθώς κρατούνται με πλαστές κατηγορίες» και την αποχώρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της ΕΕ που ορίζει τη συναίνεση των Σέρβων δημάρχων στην περιοχή για αυτό.

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει καμία σχέση στο βορρά…ειδικά άτομα οπλισμένα…μέχρι τα δόντια», είπε ο Βούτσιτς. «Αυτό προκαλεί ανησυχία και φόβο στον σερβικό πληθυσμό».

Βελιγράδι και Πρίστινα διεξάγουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και η ΕΕ έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο.