ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία – Κρεμλίνο: Δεν σχεδιάζονται άλλες προσαρτήσεις

Πόλεμος Ουκρανία – Κρεμλίνο: Δεν σχεδιάζονται άλλες προσαρτήσεις
Περίπου 300.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, η Μόσχα δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων τομέων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ανέφερε χθες Πέμπτη (9/12) η ρωσική προεδρία.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ωστόσο, συνέχισε, μένει «πολλή δουλειά να γίνει» για να «απελευθερωθούν» οι προσαρτημένες περιφέρειες από τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αφού οργάνωσε εσπευσμένα «δημοψηφίσματα», η Ρωσία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως προχωρά στην προσάρτηση των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και της Δύσης, που κατήγγειλαν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ουδεμία από τις τέσσερις περιφέρειες βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού στρατού όταν ανακοινώθηκε η προσάρτησή τους· απεναντίας, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τελευταία κι άλλα τμήματα τους.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ρωσία είναι δύναμη κατοχής στις περιοχές αυτές, που παραμένουν τμήματα της επικράτειας της Ουκρανίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η διακηρυγμένη πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είναι διαρκής απειλή.

Οι αρχές στη Σεβαστούπολη ανακοίνωσαν χθες ότι ουκρανικό UAV έπληξε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο κίνδυνος χωρίς αμφιβολία συνεχίζεται, διότι η ουκρανική πλευρά συνεχίζει στη γραμμή της οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, φάνηκε ότι η αντιαεροπορική άμυνα είναι αποτελεσματική.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απέρριψε τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερμανία, κατά την οποία η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να περιορίζεται σε στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφός της στον πόλεμο που διεξάγει μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η θέση αυτή εγείρει κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ένοπλης σύρραξης.

Τομείς της ρωσικής επικράτειας, ιδίως βάσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπέστησαν επανειλημμένα βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

300.000 Ουκρανοί με ρωσικά διαβατήρια

Περίπου 300.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona.

Από 70.000 ως 80.000 άνθρωποι έλαβαν ρωσικά διαβατήρια μόνο μέσα στον Οκτώβριο, ανέφερε χθες το μέσο ενημέρωσης αυτό —το οποίο τηρεί επικριτική στάση έναντι του Κρεμλίνου—, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα.

Στην πλειονότητά τους, οι αιτούντες έλαβαν τα διαβατήριά τους στη νότια περιφέρεια Ροστόφ στον Ντον και στην χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία είχε προσαρτήσει η Ρωσία το 2014.

Ο πολλαπλασιασμός των αιτήσεων αποδίδεται στο ότι όσοι ζουν σε ουκρανικές περιοχές υπό ρωσική κατοχή στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τον Mediazona. Δεν δέχονται καν «ιατρικές φροντίδες», ούτε υποστήριξη από το «σύστημα πρόνοιας» σε περίπτωση που δεν έχουν ρωσικό διαβατήριο, κατά τον ιστότοπο, που σταχυολόγησε την περίπτωση μιας οικογένειας που μεταφέρθηκε στην Κριμαία. Το παιδί της αρρώστησε και, για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι γονείς αποφάσισαν να ζητήσουν διαβατήρια.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας προσέφυγαν στην Ευρώπη. Άλλοι 4,5 εκατ., σύμφωνα με τους αριθμούς της Μόσχας, έχουν προσφύγει στη Ρωσική Ομοσπονδία.