ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά γυναικών στο πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά γυναικών στο πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα
Ιρανές απομακρύνονται τρέχοντας έπειτα από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση συγκέντρωσης στο κέντρο της Τεχεράνης, 19 Σεπτεμβρίου 2022 AP Photo

Εν μέσω της άγριας καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας στοχεύουν με σφαιρίδια μολύβδου γυναίκες στο πρόσωπο, το στήθος και τα γεννητικά όργανα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών -που περιέθαλψαν τους διαδηλωτές κρυφά για να αποφύγουν τη σύλληψη- και οι οποίοι αναφέρουν πως οι γυναίκες που έφθασαν σε αυτούς για βοήθεια έφεραν τραύματα σε διαφορετικά σημεία από τους άνδρες.

Τα τραύματα των γυναικών επικεντρώνονταν στο πρόσωπο, το στήθος και τα γεννητικά όργανα, ενώ των ανδρών κυρίως στα πόδια, τους γλουτούς και την πλάτη.

Αν και το «μπλακ άουτ» που έχει επιβληθεί στο Διαδίκτυο κρατά ευρέως στο «σκοτάδι» την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, φωτογραφίες που παρασχέθηκαν από γιατρούς στον Guardian δείχνουν τις πληγές που φέρουν διαδηλωτές σε όλο τους το σώμα από τα λεγόμενα «birdshot pellets», σφαιρίδια μολύβδου που δέχθηκαν από κοντινή απόσταση.

Ορισμένες φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους με δεκάδες μικροσκοπικά σφαιρίδια «καρφωμένα» βαθιά στο δέρμα τους.

Δείτε τις φωτογραφίες στο δημοσίευμα του Guardian:

Iranian forces shooting at faces and genitals of female protesters, medics say

Ο Guardian συνομίλησε με δέκα γιατρούς που προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα των τραυματισμών, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες σε εκατοντάδες νεαρούς Ιρανούς. Σφαιρίδια με στόχο τα μάτια γυναικών, ανδρών και παιδιών ήταν ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, ανέφεραν.

Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία Ισφαχάν δήλωσε ότι πιστεύει πως οι αρχές στοχεύουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους «επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».

«Περιέθαλψα μία γυναίκα γύρω στα 20, η οποία είχε χτυπηθεί στα γεννητικά της όργανα από δύο σφαιρίδια. Άλλα δέκα σφαιρίδια είχαν σφηνωθεί στο εσωτερικό του μηρού της. Τα δέκα σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα, όμως τα άλλα δύο ήταν εξαιρετικά δύσκολο επειδή ήταν σφηνωμένα ανάμεσα στην ουρήθρα και την είσοδο του κόλπου», είπε ο γιατρός.

«Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κολπικής λοίμωξης, οπότε της ζήτησα να επισκεφθεί έναν έμπιστο γυναικολόγο. Η γυναίκα δήλωσε ότι διαδήλωνε όταν μία ομάδα περίπου δέκα πρακτόρων ασφαλείας την περικύκλωσε και την πυροβόλησε στα γεννητικά της όργανα και τους μηρούς», δήλωσε ο γιατρός.

Σοκαρισμένος από το περιστατικό, ο γιατρός -ο οποίος, όπως όλοι οι επαγγελματίες υγείας μίλησαν στον Guardian υπό καθεστώς ανωνυμίας φοβούμενοι τη σύλληψη- ανέφερε ότι η νεαρή Ιρανή δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει το άγχος και τον πόνο εξαιτίας των τραυμάτων. «Θα μπορούσε να ήταν η ίδια μου η κόρη», ανέφερε.

Ορισμένοι από τους άλλους επαγγελματίες υγείας κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης πολιτοφυλακής Basij, ότι αγνοούν τους κανόνες «αντιμετώπισης ταραχών» που προστάζουν να πυροβολούν στα πόδια και να αποφεύγουν να πλήξουν ζωτικά όργανα.

Ένας γιατρός από το Καράζ, πόλη κοντά στην Τεχεράνη, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα των γυναικών επειδή «πάσχουν από σύμπλεγμα κατωτερότητας και θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ πληγώνοντας αυτούς τους νέους».

O Guardian απευθύνθηκε προς σχολιασμό των καταγγελιών στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, το οποίο επί του παρόντος δεν έχει ανταποκριθεί.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι μια τέτοια φρικτή βία με βάση το φύλο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μισογυνιστικής κυριαρχίας των Αγιατολάχ του Ιράν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία με την Επανάσταση του 1979 και διατήρησαν τον έλεγχο με ωμή βία, συχνά κατά των γυναικών.

Ήταν ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί που πυροδότησε ίσως τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση για το θεοκρατικό καθεστώς.

Η 22χρονη Κούρδισσα συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών», επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ούσα υπό κράτηση, ξυλοκοπήθε σε βαθμό που έπεσε σε κώμα, και κατόπιν κατέληξε. Γυναίκες ανά το Ιράν ξεσηκώθηκαν στο όνομα της Μάχσα Αμινί, πέταξαν τις χιτζάμπ και βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας υπό το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».