ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέο μπαράζ επιδρομών μετά τις εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις

Ουκρανία: Νέο μπαράζ επιδρομών μετά τις εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις
Κίεβο, 5 Δεκεμβρίου 2022: Καταφύγιο στο μετρό της πρωτεύουσας αναζήτησαν οι Ουκρανοί εν μέσω νέων ρωσικών επιδρομών Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά ενεργειακών υποδομών ανά την Ουκρανία -της Οδησσού περιλαμβανομένης- εξαπέλυσε η Ρωσία. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης. Καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι πύραυλοι, λέει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Το μπαράζ επιδρομών ακολούθησε τις μυστηριώδεις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις μακριά από τη γραμμή του μετώπου -εκ των οποίων η μία στεγάζει βομβαρδιστικά που αποτελούν μέρος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Μόσχας.

Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός των εκρήξεων στη ρωσική επικράτεια, με το Κρεμλίνο να τηρεί σιγή ιχθύος αναφορικά με τα αίτια, και τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ουκρανικού πλήγματος.

Το Κίεβο έχει αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητά του να πλήττει στρατηγικούς ρωσικούς στόχους πολύ πέρα από τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.100 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Οι νέο βομβαρδισμοί, στο πλαίσιο της ρωσικής τακτικής ενεργειακού «στραγγαλισμού» της Ουκρανίας εν μέσω του σκληρού χειμώνα, σημειώθηκαν επίσης καθώς τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το ανώτατο όριος τιμής, κόντρα στους «βρυχηθμούς» της Ρωσίας.

Από τις ρωσικές επιδρομές κατά ενεργειακών υποδομών στο ουκρανικό έδαφος έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στη Ζαπορίζια, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Τις σφοδρότερες επιδρομές δέχθηκε η Οδησσός, όπου και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης. Υπήρξαν παράλληλα αναφορές ότι πύραυλος έπεσε στη Μολδαβία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μολδαβοί αστυνομικοί βρήκαν θραύσματα πυραύλου που έπεσαν στο Μπρίτσενι, στα βόρεια της χώρας, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πόρταλ Prima Sursa, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Σειρήνες αεράμυνας στο Κίεβο - Χτυπήθηκε η Οδησσός

Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να τρέχουν στα καταφύγια και τους σταθμούς του μετρό για να προστατευθούν.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτήρια στην επαρχία Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στη βόρεια επαρχία Σούμι έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ η Οδησσός στα νότια δέχθηκε το σφοδρότερο κύμα επιδρομών. Όλη η πόλη έμεινε δίχως νερό, ενώ σημειώνονται και διακοπές ρεύματος.

Στο Μικολάιφ, επίσης στον νότο, έγιναν έκτακτες διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών πληγμάτων, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης.

Η κρατική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ενέργειας, Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι υποδομές της χτυπήθηκαν στο τελευταίο μπαράζ ρωσικών επιδρομών, και καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθεί η ισορροπία της τροφοδοσίας. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά ποιες υποδομές και πού έγιναν στόχος επιδρομών.

Το ίδιο το Κίεβο φέρεται να παρέμεινε «ανέπαφο.

Εξαίροντας το έργο των ουκρανικών δυνάμεων αεροπορικής άμυνας, ο κυβερνήτης, Ολέκσι Κουλέμπα, δήλωσε ότι δεν έχει δει μέχρι τώρα «κρίσιμης σημασίας συνέπειες» από τις σημερινές επιθέσεις.

Από πλευράς του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τους περισσότερους από τους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς την Ουκρανία, και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πολλοί φοβούνται, ωστόσο, ότι πρόκειται να ακολουθήσει άμεσα και δεύτερο κύμα ρωσικών επιδρομών.

Εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις με βομβαρδιστικά Tu-95

Οι μυστηριώδεις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις δύο ρωσικές βάσεις, μακριά από τις γραμμές του μετώπου, υποδεικνύουν ότι το Κίεβο ενδεχομένως βρήκε τον τρόπο να χτυπήσει στρατηγικά βομβαρδιστικά που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών.

Αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύουν ότι σημειώθηκε έκρηξη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, στην αεροπορική βάση «Engels-2», στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας, που στεγάζει βομβαρδιστικά Tu-95, τα οποία συμμετείχαν σε επιδρομές με πυραύλους κρουζ κατά της Ουκρανίας.

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στο Ριαζάν, 185 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν βυτιοφόρο καυσίμων εξερράγη στη βάση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η συγκεκριμένη βάση φιλοξενεί επίσης Tu-95 και Tu-22 βομβαρδιστικά. Κάτοικοι δήλωσαν ότι ο ήχος της έκρηξης ακουγόταν από χιλιόμετρα μακριά.

Η βάση «Engels-2»βρίσκεται περίπου 730 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Είναι μία από τις δύο στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών που στεγάζουν την αεροπορική πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας ενώ η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία διαθέτει 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα δύο τύπων: Το Tu-95MS Bear και το Tu-160 Blackjack. Και τα δύο είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κρουζ οπλισμένους με πυρηνικά όπλα.

Το Ριαζάν και το Σαράτοφ απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, όπου η εισβολή της Ρωσίας έχει μπει στον δέκατο μήνα της.

Ερωτηθείς για τις εκρήξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν έχω αυτές τις πληροφορίες. Μόλις είδα τις αναφορές μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν μπορώ να σχολιάσω. Σας συνιστώ να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας».

Σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει λάβει γνώση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Βεβαίως. Ο πρόεδρος λαμβάνει τακτικά όλες τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ουκρανοί αξιωματούχοι σχολίασαν τα συμβάντα περιπαικτικά.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε στο Twitter: «Αν εκτοξευτεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα, αγνώστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν».

Η Ουκρανία έχει αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητα να πλήττει στρατηγικούς ρωσικούς στόχους πολύ πέρα από τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.100 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Τον Αύγουστο, τουλάχιστον επτά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στη νοτιοδυτική ακτή της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για αυτό το συμβάν ή για μια σειρά εκρήξεων σε τοποθεσίες, όπως αποθήκες όπλων και αποθήκες καυσίμων σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Έχει πει, ωστόσο, ότι τέτοια περιστατικά είναι... «κάρμα» για τη ρωσική εισβολή.