Ουκρανία: Το σχέδιο Κλίτσκο σε περίπτωση ελλείψεων στην παροχή νερού στο Κίεβο
Ένα εφεδρικό σχέδιο, σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις στην παροχή νερού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς οι Ρώσοι επιδίδονται το τελευταίο διάστημα σε ανελέητους βομβαρδισμούς κρίσιμων υποδομών της χώρας, στοχεύοντας κυρίως εγκαταστάσεις ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, σε περίπτωση ελλείψεων στην παροχή νερού στην πρωτεύουσα, θα παρέχεται ένα σύστημα εφεδρικών πηγών πόσιμου νερού, πρώτα απ'όλα, συγκροτήματα αντλιοστάσιων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με γεννήτριες.
«Η πρωτεύουσα απέκτησε γεννήτριες για το σκοπό αυτό, με τις οποίες συνδέονται άμεσα 105 αντλιοστάσια της δημοτικής επιχείρησης του ιδρύματος υδάτινων εγκαταστάσεων του Κιέβου και έξι ακόμη αντλιοστάσια του Kyivvodokanal στην αριστερή όχθη», έγραψε ο δήμαρχος στο Telegram σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα Kyiv Post.
Επιπλέον, πόσιμο νερό και νερό για άλλες ανάγκες θα παραδοθεί σε κρίσιμα σημεία εάν χρειαστεί. Η πόλη έχει συνεργαστεί με τις δημοτικές υπηρεσίες για τη μεταφορά δεξαμενών νερού.
Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι σε περίπτωση παντελούς έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, θα λειτουργούν αλυσίδες λιανικής και καταστήματα που τροφοδοτούνται από αυτόνομες πηγές, δηλαδή γεννήτριες. Θα είναι δυνατή η αγορά πόσιμου νερού σε αυτά.
Εκατομμύρια άνθρωποι στην πλειονότητα των περιοχών της Ουκρανίας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.
Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία βομβάρδισε μαζικά τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση που επηρεάζουν καθημερινά εκατομμύρια Ουκρανούς.
Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιο μέσα για να έχουν φως ή για να ζεσταθούν τις ώρες που κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους. Πολλές φορές, ωστόσο, προκαλούνται φωτιές με δυσάρεστες συνέπειες, αφού αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τους διασώστες, οι συχνότερες αιτίες των πυρκαγιών και των εκρήξεων είναι «τα αναμμένα κεριά», «οι φιάλες (υγραερίου) στα διαμερίσματα» αλλά και «οι ηλεκτρογεννήτριες στα μπαλκόνια».