ΚΟΣΜΟΣ

«Σι παραιτήσου»: Πρωτοφανής αμφισβήτηση κατά της ηγεσίας της Κίνας

«Σι παραιτήσου»: Πρωτοφανής αμφισβήτηση κατά της ηγεσίας της Κίνας
Η οργή που σιγόβραζε, και τώρα δείχνει πλέον να μην συγκρατείται, οδήγησε σε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη AP Photo

Σε μία πρωτοφανή πρόκληση για την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, οι διαδηλώσεις κόντρα στη σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής για την Covid-19 εξαπλώνονται σε πόλεις και πανεπιστήμια ανά την Κίνα.

Διαδηλωτές στη Σαγκάη φωνάζουν συνθήματα για την παραίτηση Σι και τον τερματισμό της διακυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος, και ανάλογες διαμαρτυρίες ξεσπούν σε τουλάχιστον άλλες πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπως προκύπτει από πλάνα σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και αποδοκιμασία του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος των δρακόντειων μέτρων, στο πλαίσιο των οποίων εκατομμύρια πολίτες έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό επί μήνες.

Η πυρκαγιά στο Ορούμτσι της επαρχίας Σιντζιάνγκ, που προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, λειτούργησε ως καταλύτης για το ξέσπασμα της δημόσιας οργής, καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο που υποδηλώνουν ότι τα μέτρα της καραντίνας καθυστέρησαν την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις ανά τη χώρα, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, ανήρτησαν αφίσες για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς και κατέκριναν δημόσια την πολιτική της «μηδενικής Covid».

Σε αρκετές πόλεις, κάτοικοι σε γειτονιές που είχαν τεθεί σε καθεστώς lockdown γκρέμισαν φράγματα και βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στον απόηχο των διαδηλώσεων στο Ουρούμτσι το βράδυ της Παρασκευής.

Και σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Γουχάν της κεντρικής Κίνας διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Γουχάν, όπου και καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2019 το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Ανάλογες σκηνές είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα καταστέλλει ανελέητα κάθε έκφραση διαφωνίας.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον φθάσει στο όριο της υπομονής του λόγω των αδιάκοπων lockdown.

Η επαναφορά των περιορισμών τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με μια σειρά θανάτων που αποδίδονται σε υπερβάλλοντα ζήλο στην τέλεση των καθηκόντων αστυνόμευσης, έχει οδηγήσει την κατάσταση στο «κόκκινο».

Η οργή που σιγόβραζε, και τώρα δείχνει πλέον να μην συγκρατείται, οδήγησε σε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη, όπου και είχαν εκτυλιχθεί δυστοπικές σκηνές με το δίμηνο lockdown της άνοιξης.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες κάτοικοι πραγματοποίησαν αγρυπνία υπό το φως των κεριών στην οδό Ουρούμτσι, η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη, για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως -και λογοκρίθηκαν αμέσως- στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γύρω από ένα αυτοσχέδιο μνημείο με κεριά, λουλούδια και πλακάτ, το πλήθος κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού -σε μια παραδοσιακή συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία -και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Αστυνομικοί, οι οποίοι αρχικά είχαν μείνει σε απόσταση, άρχισαν να κινούνται για να απωθήσουν και να διαλύσουν το πλήθος γύρω στις 3 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένταση με τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο CNNi.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είδε πολλούς ανθρώπους να συλλαμβάνονται και να μεταφέρονται σε ένα αστυνομικό όχημα δίπλα στο αυτοσχέδιο μνημείο μετά τις 4.30 π.μ. Οι αρχές έκανε χρήση σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες κάτοικοι της Σαγκάης επέστρεψαν στο σημείο για να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες παρά την έντονη αστυνομική παρουσία και τους αποκλεισμούς δρόμων.

Οι διαμαρτυρίες χαρακτηρίζονται ίσως ως η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έρχεται μέχρι στιγμής αντιμέτωπο το απολυταρχικό καθεστώς υπό τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος και εδραίωσε την εξουσία του τον περασμένο μήνα με την επανεκλογή του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.