ΚΟΣΜΟΣ

«Ζυγίζουν» Γερμανία και ΝΑΤΟ την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

Το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot μετά το συναγερμό που προκάλεσε η πτώση αδέσποτου πυραύλου στο πολωνικό έδαφος, στην μεθόριο με την Ουκρανία Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι συζητά με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ την πρόταση της Πολωνίας για την αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot στην Ουκρανία.

«Συζητάμε με τους συμμάχους μας για την διαχείριση της πρότασης της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε συνέχεια αναφοράς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Συμμαχία πιθανόν να μην αντιταχθεί σε μία τέτοια κίνηση.

Το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot μετά την πτώση αδέσποτου πυραύλου στο πολωνικό έδαφος, στην μεθόριο με την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ο πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλαζάκ ζήτησε από την Γερμανία να στείλει αυτές τις μονάδες των Patriot στην Ουκρανία αντί της Πολωνίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αυτό πρέπει να είναι απόφαση των χωρών, αφού λάβουν υπ' όψιν τους κανόνες σχετικά με τον τελικό χρήστη.

«Ειδικές αποφάσεις επί ειδικών συστημάτων είναι εθνικές αποφάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ορισμένες φορές υπάρχουν συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλα πράγματα, άρα χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμάχους. Αλλά, τελικά, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις», επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ήλθαν αφού η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ απαιτεί προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους.

Τα συστήματα Patriot παράγονται από την αμερικανική Raytheon.

Σε ερώτηση για το αν το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να γίνει μέρος της σύρραξης με την αποστολή μονάδων Patriot στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει με προηγμένα οπλικά συστήματα το Κίεβο χωρίς να στείλουν μαζί τους και προσωπικό του ΝΑΤΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό είναι ο εξής: Όταν υπάρχει ανάγκη για ειδικούς ώστε να χειρισθούν αυτά τα συστήματα, είτε πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα είτε για προηγμένα συστήματα πυροβολικού, οι Ουκρανοί έλαβαν εκπαίδευση σε χώρα του ΝΑΤΟ».

Από την Βαρσοβία, ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της Γερμανίας πού θα αναπτυχθούν οι αντιαεροπορικές μονάδες Patriot και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα.

«Από στρατιωτικής απόψεως, θα ήταν καλύτερο αν αναπτύσσονταν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν και το πολωνικό έδαφος. Τότε θα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας της Λιθουανίας ο Αντρέι Ντούντα.

«Αλλά, η απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης