Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις για το αν θα σταλούν F-16 και Patriot συνεχίζονται, αλλά αθόρυβα
Ανανεώθηκε:
Η Ουκρανία έχει σταματήσει να ζητά δημοσίως όπλα υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ, όπως συστήματα αεράμυνας Patriot, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle. Αλλά στα παρασκήνια, η ώθηση δεν έχει σταματήσει για όπλα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ροή του πολέμου. Το Κίεβο απλά γίνεται πιο έξυπνο στα αιτήματά του.
Και οι δύο πλευρές συζητούν εάν θα αποσταλούν και τα τρία στοιχεία καθώς ολοκληρώνονται μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές συμφωνίες, σύμφωνα με συμβούλους της ουκρανικής κυβέρνησης, αξιωματούχους του Πενταγώνου και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει πάψει να φωνάζει στις δυτικές κυβερνήσεις για τα όπλα που χρειάζεται η χώρα του για να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς, ζητώντας περισσότερο πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών και όπλα ακριβείας, τα οποία οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι παρείχαν τελικά σε μεγάλο αριθμό αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει μια στροφή από τα ηχηρά αιτήματα για αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη σε πιο αθόρυβες διαπραγματεύσεις. Η εκστρατεία για να πέσουν οι τόνοι καθοδηγήθηκε από τους συμβούλους του Ζελένσκι στο Κίεβο και βασικούς συνομιλητές στην Ουάσιγκτον, μαζί με φιλικές συμβουλές από την ίδια την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ενθάρρυνε το Κίεβο να επικεντρωθεί περισσότερο σε ό,τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις περιχαρακωμένες θέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, είπε ο λαός.
Η αλλαγή από μια δημόσια εκστρατεία σε μια ιδιωτική έγινε καθώς οι σύμβουλοι ανησυχούσαν ότι τα αιτήματα για όπλα υψηλής τεχνολογίας αποσπούσαν την προσοχή από τις πιο άμεσες ανάγκες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης και ότι μπέρδευαν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν.
Για μήνες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ουκρανοί ηγέτες ζητούσαν συστήματα Patriot και άλλες τεχνολογίες προηγμένης τεχνολογίας, τοποθετώντας τα στην κορυφή των λιστών επιθυμιών που στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον και κυκλοφόρησαν στον Τύπο. Ωστόσο, τα μεγάλα συστήματα δεν βρίσκονται πλέον στη λίστα αιτημάτων για όπλα που τους είναι απαραίτητα, περιορίζοντάς τα στο να ζητούν περισσότερες οβίδες πυροβολικού και ρουκέτες για εκτοξευτές πυραύλων HIMARS.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι συζητήσεις για την απόκτηση Patriots, F-16 και Grey Eagles συνεχίζονται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τρεις πηγές από την βιομηχανία και άτομα που βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση του Κιέβου.
Οι ανησυχίες δεν είναι απλώς ότι τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας θα συνιστούσαν πρόκληση για τη Μόσχα, αλλά και ότι η περίπλοκη συντήρηση και υποστήριξη των συστημάτων θα αποτελούσε πρόκληση για την Ουκρανία εν μέσω πολέμου. Στην περίπτωση των Patriots, η σχετική έλλειψή τους καθιστά πρόκληση τον εφοδιασμό της Ουκρανίας. Οι μονάδες Patriot του Στρατού των ΗΠΑ είναι μερικές από τις πιο αναπτυγμένες μονάδες στην υπηρεσία, με συμμάχους σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό να απαιτούν την προστασία που παρέχουν.
Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα ιεράρχησης: οι υπάρχοντες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν επίσης αυτά τα συστήματα. Καθώς περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εγκαταλείπουν τα παλαιότερα ρωσικά ή ακόμα και αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, προσβλέπουν στις ΗΠΑ να αρχίσουν να πωλούν ή να χρηματοδοτούν F-16 για τη δική τους άμυνα. Ήδη, η παράδοση 14 F-16 στη Σλοβακία έχει καθυστερήσει ένα χρόνο - έως το 2024 - λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και η Ταϊβάν παραμένει ψηλά στη λίστα προτεραιότητας για τα τζετ και τα ανταλλακτικά τους.
Μερικά από αυτά τα πιο πολύπλοκα συστήματα - συμπεριλαμβανομένων των F-16 που πρόκειται να αποσυρθούν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ - «είναι πιθανό να φτάσουν μετά τη λήξη αυτής της σύγκρουσης», είπε ένας υπάλληλος του Κογκρέσου με γνώση των συζητήσεων.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για μπαταρίες πυραύλων Patriot, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την πώληση του Εθνικού Προηγμένου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος, ή NASAMS, για την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να εκπαιδεύει και να χρησιμοποιεί και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα θα ήταν περιορισμένη, στην καλύτερη περίπτωση.
Το Πεντάγωνο πρόσφατα ανέθεσε συμβόλαιο 182 εκατομμυρίων δολαρίων στη Raytheon Technologies, χρησιμοποιώντας πόρους της Πρωτοβουλίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, για τη NASAMS. Τα δύο πρώτα συστήματα θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Παρασκευή.
Καθώς ο αγώνας βαρύ πυροβολικού και τεθωρακισμένων συνεχίζεται στα ανατολικά και νότια, οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι συνεχίζουν να στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας από τα λίγα ρωσικής κατασκευής S-300 της Ουκρανίας.
Για να φτάσουν τελικά εκεί, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν εάν θα στείλουν τους Patriots στην Ουκρανία ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Οι συζητήσεις για το αν θα σταλεί το σύστημα βρίσκονται σε πρώιμα στάδια στο υπουργείο Άμυνας και η τελική απόφαση θα εναπόκειται στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι μιλούν για μια τέτοια κίνηση είναι μια σημαντική αλλαγή από αυτή την άνοιξη, όταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ιδέα.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Raytheon για την κατασκευή πρόσθετων συστημάτων για το Κίεβο, αντί να μεταφέρουν σχετικά σπάνιες -και σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένες- μπαταρίες Patriot στο απόθεμα των ΗΠΑ.
Το σύστημα Patriot θα ήταν μια σημαντική ώθηση στην ικανότητα των Ουκρανών. Ωστόσο, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της εξαγοράς, οι Ουκρανοί θα περίμεναν την παράδοση των Patriots για χρόνια, ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με τα όπλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Αύγουστο ως μέρος ενός πακέτου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτεί άμεσα συμβόλαια με την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.